Hrvatska
StoryEditor

Borba za otpremnine u 3. maju

17. Svibanj 2013.
Piše:
liderhrt

U brodogradilištu 3. maj, koje bi trebalo postati dio pulskog ‘Uljanika‘ uskoro počinju pregovori oko izmjene Kolektivnog ugovora koji ističe istječe potkraj godine. Privatizacija i restrukturiranje donijet će otkaze pa nije svejedno kolike će biti otpremnine.

Kolektivnim ugovorom u 3. maju propisan je iznos od 6.400 kuna po svakoj godini neprekinutog radnog staža. S druge strane, u Uljaniku taj su iznos ograničili na jednu trećinu njihove prosječne plaće koja se onda množi s koeficijentom godina radnog staža svakog pojedinačnog zaposlenika.

Želja uprave 3. maja je da se ugovor prilagodi onom u Uljaniku. Međutim, sindikalisti im poručuju: nećemo dopustiti da se naša prava smanjuju! Radnici inzistiraju da se s kupcem dogovori još koja pogodnost za radnike vezano za plaće i slobodne dane. Smatraju i da se dionice 3. maja, ako se budu prodavale - ponude radnicima uz uvjete pod kojim su ih kupili brodograditelji Uljanika.

Trećemajcima je na račune sjeo drugi dio plaće za travanj. Dobar osjećaj za 1800 radnika od kojih većina radi na opremanju zadnja dva broda u škveru. Knjiga narudžbi je prazna, ugovora nema, a treba osigurati posla za sljedeće godine.

07. svibanj 2024 08:38