Hrvatska
StoryEditor

Boris Vujčić od 7. srpnja novi guverner

04. Srpanj 2012.

Odbor za izbor i imenovanja danas je većinom glasova Hrvatskom saboru predložio da za novog guvernera HNB-a imenuje Borisa Vujčića, koji bi na toj dužnosti zamijenio dosadašnjeg guvernera Željka Rohatinskog kojemu mandat istječe 7. srpnja.

Za prijedlog Odbora, po kojemu bi Vujčiću mandat na čelu HNB-a počeo 8. srpnja, glasovalo je osam članova Odbora iz vladajuće koalicije te HDZ-a, no dvoje zastupnika iz HDSSB-a i Hrvatskih laburista (HL) bili su protiv, dok se suzdržanim izjasnio HDZ-ovac Duje Marasović.

Već na početku sjednice Odbora, pri utvrđivanju dnevnog reda, Mladen Novak (HL) zatražio je odgodu odlučivanja o novom guverneru dok se s kandidatom Vujčićem ne obavi razgovor na sjednici Odbora.

"To je prevažna funkcija da bi odlučivali tek na temelju jednog životopisa", kazao je Novak. Njegov je stav podržao i Dinko Burić (HDSSB), istaknuvši da je, iako to ne predviđa zakonska procedura, ipak treba razgovarati s Vujčićem o tome kako vidi financijsku i politički situaciju u državi te ulogu HNB-a u tome.

Predsjednik Odbora Šime Lučin (SDP) napomenuo je da po zakonu i dosadašnjoj parlamentarnoj praksi nije predviđen takav razgovor, predloživši da Odbor danas izglasa odluku, a da potom saborskom Predsjedništvu predloži promjenu dosadašnje procedure izbora guvernera HNB-a.

"Ne želim vjerovati da bi vam uzor u ponašanju bila prošla vlast. Nadam se da je malo kome, vjerujem ni kolegama iz HDZ-a, uzor ponašanja ono kako se vladalo u prošlom mandatu", poručio mu je Burić, istaknuvši kako je potrebna samo dobra volja da se razgovor održi.

Zahtjevu Novaka i Burića pridružio se i Marasović (HDZ), unatoč stavu Kluba HDZ-a koji je iznijela Martina Banić o potpori imenovanju Vujčića "jer je procedura u potpunosti ispoštovana". Spomenuti zahtjev za odgodom na glasovanju nije prošao pa je otvorena rasprava, u kojoj je Burić prigovorio i načinu na koji je Rohatinski obaviješten da mu se neće produljiti mandat.

"Osoba koja je učinila puno na očuvanju financijske, a time i cjelokupne stabilnosti u Hrvatskoj u ovo teško vrijeme nije zaslužila da to sazna od predsjednika Vlade putem jednog telefonskog razgovora", rekao je, istaknuvši da takav način "ima previše prizvuka političke podobnosti".

Sličan stav imao je i Marasović, koji je rekao kako je u medijima čitao da je Vujčić veliki prijatelj premijera Zorana Milanovića, te da se stoga postavlja pitanje hoće li nakon njegova stupanja na čelo HNB-a ta središnja nacionalna banka zadržati neovisnost.

Nada Turina Đurić (HNS) odbacila je takve "objede" prema premijeru, istaknuvši da to s kim je on privatno dobar ne bi trebao biti predmet rasprave na Odboru. Odgovorio joj je Burić, istaknuvši da predmet rasprave u Saboru nije to s kim je Milanović kao osoba privatno dobar, ali zasigurno jest s kim takav odnos ima Milanović kao premijer, osobito ako se radi o osobi koju predlaže za visoku dužnost u državi.

"Za desničare je poznato da su skeptični i nisu skloni promjenama. Ovo doživljavam kao vašu skepsu unaprijed", poručila je Buriću SDP-ovka Biljana Borzan, a nadovezao se i Lučin, istaknuvši da je Milanović, osim što je premijer, i predsjednik SDP-a kao čelne stranke vladajuće koalicije.

To što je Rohatinski, da mu mandat neće biti produljen, telefonski saznao od premijera smeta i Novaka. "Nama je Milanović objavio kako smo glasovali u budućnosti jer je on objavio da je to gotova stvar", rekao je.

Nakon današnje odluke Odbora za izbor i imenovanja, te jučerašnjeg jednoglasnog pozitivnog mišljenja Odbora za financije, Sabor bi, kako se očekuje, u petak trebao i imenovati Vujčića za novog guvernera HNB-a.

18. travanj 2024 20:03