Hrvatska
StoryEditor

Brazil želi poslovati s hrvatskim tvrtkama

16. Svibanj 2013.

Gospodarsko izaslanstvo brazilske države Paraná, koje predvodi Carlos Alberto Richa, guverner države Paraná, susrelo se 15. svibnja u HGK s predstavnicima dvadesetak hrvatskih tvrtki iz područja prehrambene industrije, turističkog sektora - putničkih agencija, informatike te autoindustrije.

Na skupu su sudjelovali predstavnici Agrokora, Podravke, Atlasa, Ban toursa, CO2cuta, Trilixa, Rimac automobila itd.

Cilj je naše posjete Hrvatskoj uspostaviti te razvijati poslovne veze između gospodarstva države Parana i RH, istaknuo je guverner Carlos Alberto Richa, dodavši kako su s brazilske strane otvoreni za nove poslovne kontakte, nova partnerstva i suradnju s hrvatskim tvrtkama. Hrvatskim se poslovnim ljudima predstavilo desetak tvrtki iz države Paraná, zainteresiranih za suradnju u području prehrambene industrije, trgovine, graditeljstva, proizvodnje električnih automobila, visokih tehnologija, turizma, elektroindustrije itd. Predstavljajući brazilsku državu Paraná istaknuti su veliki energetski potencijali osobito u hidroenergetici, a u toj se državi razvija i elektroproizvodnja, prehrambena industrija, autobomilska industrija, IT tehnologija itd. U brazilskom su izaslanstvu sudjelovali i potpredsjednik Federacije industrije države Parana i predsjednik Udruženja trgovine države Parana.

Pomoćnik direktorice Sektora za međunarodne odnose Miroslav Karamarković upoznao je brazilske poslovne ljude s potencijalima hrvatskog gospodarstva te mogućnostima suradnje. Naglasio je hrvatsku prometnu infrastrukturu osobito mogućnosti hrvatskih morskih luka kao mjesta mogućeg ulaska brazilskih roba na hrvatsko te tržišta regije i šire. Hrvatska od 1. srpnja postaje punopravni član EU, te će time hrvatska vanjskotrgovinska suradnja s Brazilom biti određena sporazumima EU s tom zemljom. Hrvatska postaje i pružatelj trgovinskih preferencija prema trećim zemljama, a koje Brazil uživa prema sporazumu s EU. Robna je razmjena između Hrvatske i Brazila lani iznosila 226,2 milijuna USD, te je nešto niža nego prethodne godine kad je iznosila 249,2 milijuna USD. Hrvatski je izvoz lani u Brazil iznosio 26,7 milijuna USD, a uvoz iz te zemlje 199,5 milijuna USD, kazao je Karamarković.

Načelnica Sektora za međunarodnu suradnju Ministarstva turizma Blanka Belošević, upoznala je brazilske poslovne ljude s potencijalima hrvatskog turizma, a to je perspektivno područje za međusobnu suradnju. Hrvatski je turizam pretežito sezonskog karaktera, a kako je napomenula Belošević, namjera je razvijati ga i kao kongresni, zdravstveni, golf-turizam i drugo. Guverner Alberto Richa je istaknuo potrebu veće promidžbe hrvatskog turizma u Brazilu.

23. travanj 2024 12:43