Hrvatska
StoryEditor

Brinar Frenkel: Dubrovnik se odlučio za razvoj

29. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Povjerenstvo za provedbu referenduma o gradnji golf parka na Srđu, objavilo je prve neslužbene rezultate prema kojima referendum Dubrovčana o izgradnji golf terena i pratećeg resorta na platou Srđa ponad Dubrovnika, nije uspio jer na njega nije izišao dovoljan broj birača.

Predsjednica Povjerenstva Kate Brajlović izvijestila je da je na referendum izišlo 11.977 od 38.007 upisanih birača ili 31,5 posto. Za uspjeh referenduma trebao je izići 50 posto plus jedan birač, tako da referendum nije uspio.

Za gradnju golf parka glasovalo je 1.846, a protiv je bio 10.051 birač, dok je 77 listića nevažećih. Podaci o odazivu Dubrovčana na referendum za projekt ‘Golf park Dubrovnik‘ pokazuju da je svima prihvatljiv i da su se građani toga grada odlučili za razvoj, izjavila je Maja Brinar Frenkel, supruga izraelskog investitora u taj projekt Aarona Frenkela, ocijenivši kako su Dubrovčani time poslali poruku svim investitorima da su dobrodošli ne samo u taj grad nego i u cijelu Hrvatsku.

Zahvalila bih Dubrovčanima što su se odlučili za razvoj, za novi zamah za Grad, i drago mi je što se taj projekt pokazao prihvatljivim svima, kazala je Brinar Frenkel gostujući sinoć u središnjem Dnevniku HTV-a. Time su potvrdili ne samo da žele taj projekt, već su pokazali i svim drugim investitorima da su dobrodošli, ne samo u Dubrovnik nego i u cijelu Hrvatsku, dodala je.

Investitori predvođeni Maja Brinar Frenkel pobjedu su počeli slaviti već nakon neslužnih rezultata jučer u 16 sati kada je već bilo izgledno da referendum neće uspjeti. znalo. Navečer su organizirali proslavu u konobi na Srđu.

Voljom građana Dubrovnika referendum o golf-parku na Srđu nije uspio, stoga pozivam sve aktere koji su sudjelovali u ovom procesu proteklih mjeseci da poštuju volju Dubrovčana, kazao je prokurist tvrtke Razvoj golf d.o.o. Ivan Kusalić. Također, izrazio je zadovoljstvo rezultatima referenduma jer je velika većina građana koji su izašli na referendum glasovala protiv gradnje na Srđu.

"Srđ je naš": Gotovo 10 tisuća glasova "protiv" obvezujuće je za sve

Ovoliki broj građana koji su glasali protiv projekta apsolutno je obvezujući za lokalne vlasti. Stoga će se Inicijativa ‘Srđ je naš‘ nastaviti zalagati za planiranje prostora Srđa u kojem će se interes građana Dubrovnika nalaziti na prvom mjestu, priopćili su iz te građanske inicijative.

Navode neslužbene referendumske rezultate po kojima se čak 84,23 posto birača izjasnilo protiv projekta na Srđu. Napominju kako bi, da je ostvarena izlaznost od 50 posto plus jedan glas, to bila obvezujuća odluka za vijećnike Grada Dubrovnika - da je glasovalo nešto više od 19 tisuća birača, navedeni broj građana koji su glasali protiv bio bi dovoljan da se projekt odbaci.

Gradnja golfskog parka na Srđu proteklih je godina izazvala niz polemika, a građanska inicijativa Srđ je naš, koja se protivi izgradnji golfskog parka, organizirala je u veljači prikupljanje potpisa za referendum. Ukupno je skupljeno 9085 ispravnih potpisa birača koje je Ministarstvo uprave ocijenilo pravovaljanim i donijelo odluku o održavanju referenduma.

Grad Dubrovnik osigurao je 300.000 kuna za provedbu referenduma.

25. travanj 2024 03:30