Hrvatska
StoryEditor

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj danas premašio 350 tisuća

12. Prosinac 2012.

Broj nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, prema dnevnim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, danas je premašio 350 tisuća, trenutačni broj nezaposlenih, prema dnevnom podatku sa web stranica HZZ-a, od rano poslije podne, iznosi 350.432 osobe.

To je za 3.385 osoba veći broj nezaposlenih nego krajem studenoga, pri čemu treba imati u vidu da se trenutačni podatak o broju nezaposlenih mijenja i u tijeku dana. Iz HZZ-a napominju da su podaci o trenutačnom broju nezaposlenih informativnog karaktera i ovise o dnevnim događanjima koja nisu ravnomjerno raspoređena tijekom mjeseca, te upućuju na službene mjesečne podatke. Pojašnjavaju kako broj nezaposlenih predstavlja dnevno stanje nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciji HZZ-a.

Za statističke i analitičke potrebe iz HZZ-a korisnike upućuju na službene statističke podatke koji su rezultat redovitog mjesečnog izvještavanja na temelju utvrđene metodologije i Programa statističkih aktivnosti RH. Prema podacima objavljenim na početku ovog tjedna, krajem studenog u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 347.047 nezaposlenih osoba.

U usporedbi s listopadom broj nezaposlenih povećao se za 4,1 posto ili 13.647 osoba, a na godišnjoj razini, u odnosu na studeni 2011. godine, broj nezaposlenih veći je za 14,9 posto ili za 44.967 osoba.

- Rast broja nezaposlenih posljedica je trajnog gubitka radnih mjesta, jer Hrvatska još od 2008. gubi više radnih mjesta nego što ih otvara, a taj rast će se nastaviti i dosegnuti vrhunac u veljači ili ožujku iduće godine - prokomentirao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podatak da je broj registriranih osoba na burzi rada prešao 350.000.

- Ove smo godine otvorili puno više radnih mjesta nego lani, ali to nije bilo dovoljno da se rast broja nezaposlenih zaustavi. On će i dalje rasti negdje do veljače ili ožujka kada će biti najveći, no to je odraz duboke krize u Hrvatskoj - ocijenio je Mrsić. On vjeruje da će se taj nepovoljan trend promijeniti u drugoj polovici iduće godine, a veći pad broja nezaposlenih očekuje u 2014. godini.

- Mjere aktivne politike zapošljavanja nisu zamjena za otvaranje novih radnih mjesta ni za poticanje investicija, jedina mjera koja može smanjiti broj nezaposlenih je otvaranje novih radnih mjesta. Aktivna politika zapošljavanja služi da se u vrijeme velike krize dio nezaposlenih gurne na tržište rada, bilo putem javnih radova ili putem rada bez zasnivanja radnog odnosa - rekao je Mrsić.

Dodao je kako Vlada ne želi pomoću tih mjera frizirati broj nezaposlenih, kao što se dogodilo 2011. godine, kada je 15.000 ljudi poslano u obrazovanje, što nije koristilo ni njima niti državi, ali je na umjetni način smanjen broj nazaposlenih.

19. travanj 2024 12:37