Hrvatska
StoryEditor

Broj žena i muškaraca na upravljačkim funkcijama u Hrvatskoj izjednačit će se tek 2032. godine

07. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je rezultate istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Hrvatskoj prema kojem se tek 9,43 posto žena nalazi na poziciji predsjednice upravnih tijela, dok postotak predsjednica nadzornih odbora iznosi 14,3.

Također, istraživanje je pokazalo kako zaastupljenost žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj iznosi 17,32 posto, a muškaraca 82,68 posto. U nadzornim odborima dioničkih društava situacija je nešto bolja te iznosi 21,69 posto (HANFA u izvješćima za 2010. i 2012. godinu daje podatak od 20,9 posto što je značajna korelacija). U društvima s ograničenom odgovornošću žene su u upravama zastupljene s 31,87, a u nadzornim upravama s 24,6 posto.

Istraživanje predstavlja prvu fazu EU Progress-projekta ‘Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja‘.

Provedeno je elektronskim upitnikom poslanom na adrese 500 vodećih trgovačkih društava po prihodima. Odazvalo ih se 168, odnosno 33, 6 posto.

- Nejasno je zašto ih toliko nije dalo podatke o strukturi rodne zastupljenosti, odnosno je li razlog rodno nepovoljna situacija u trgovačkim društvima koja se nisu odazvala ili nešto drugo, ali rezultati istraživanja se poklapaju s izvješćem koje je predstavila HANFA pa rezultate istraživanja ne treba dovoditi u pitanje - istaknula je LjubičićNedostatak rodno razvrstanih statistika dodatno je začuđujuć s obzirom na Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2003. godine po kojem su sve institucije dužne voditi takve statistike.

-Ovo istraživanje je dobra podloga za razmatranje problema kako uključiti žene na tržište rada i ukinuti podjelu na muška i ženska zanimanja, posebno kada govorimo o upravljačkim funkcijama na kojima su žene rijetke - komentirao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Pravobraniteljica Ljubičić iznijela je stajalište kako ovi podaci ukazuju na fenomene takozvanog staklenog stropa, odnosno staklenog labirinta na hrvatskom tržištu rada. Žene se, dakle, uspinju do određenih rukovodećih pozicija kao što je, primjerice, srednji menadžment, ali njihov uspon obično tamo staje.

Nakon predstavljanja rezultata održan je okrugli stol čija su tema komentari predstavljenog istraživanja te skrivene barijere na koje istraživanje ukazuje.

-Rezultati su bolji nego što sam očekivao s obzirom na tržište rada. Mi smo i dalje patrijarhalna i konzarvativna zemlja, ali idemo prema tome da se to promijeni - komentirao je Mrsić, a s njim se slaže i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, koji kaže da je stanje loše, ali trendovi dobri.

Prema predviđanjima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koja se vode pozitivnim (iako nedovoljno brzim i nedovoljno efikasnim) trendovima, u Hrvatskoj će udio žena u nadzornim odborima dioničkih društava iznositi 40 posto 2027. godine, a situacija će biti uravnotežena, odnosno 50 posto ćemo dostići tek 2032. godine.

19. travanj 2024 11:34