Hrvatska
StoryEditor

Bruxelles nam odobrio plan ulaganja od 449 milijuna eura

26. Kolovoz 2013.

Europska komisija u ponedjeljak je odobrila hrvatski plan ulaganja za korištenje sredstava kohezijske politike EU-a u iznosu od 449,4 milijuna eura koji su dodijeljeni Hrvatskoj po ulasku u EU, objavljeno je u Bruxellesu.

Nacionalni strateški referentni okvir (NSRO) koji su pripremila hrvatska nadležna tijela utvrđuje prioritete ulaganja za hrvatske regije u cilju ubrzanja gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta poticanjem konkurentnosti cijele zemlje. Strateški projekti s jasnim, unaprijed utvrđenim ciljevima koji se podudaraju s tim prioritetima moraju se brzo utvrditi kako bi se ovo vrijedno ulaganje najbolje iskoristilo prije isteka roka 2016. godine, objavila je EK.

Johannes Hahn, povjerenik za regionalnu politiku i Laszlo Andor, povjerenik za zapošljavanje, pozdravili su pravovremeno podnošenje plana ulaganja i njegovo odobravanje. Ulaganja kohezijskog fonda (149,8 milijuna eura) namijenjena su gospodarenju otpadom i otpadnim vodama, kao i poboljšanju opskrbe vodom. Europski fond za regionalni razvoj (228,4 milijuna eura) uložit će se u podršku poslovanja malih i srednjih poduzeća, istraživanje i inovacije, zajedno s osnovnijim infrastrukturama kao što su željeznice i plovni putovi. Europski socijalni fond (60 milijuna eura) poduprijet će stvaranje radnih mjesta i ulagati u projekte socijalnog uključivanja i obrazovanja.

01. svibanj 2024 07:36