Hrvatska
StoryEditor

Bruxelles nezadovoljan novim zakonom o HRT-u

19. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

Uoči saborske rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u, prema kojem bi glavnog ravnatelja trebao birati izravno Sabor, svoje mišljenje o Zakonu o HRT-u dala je i Europska komisija.

Bruxelles smatra da je novi Zakon o HRT-u nešto slabiji od postojećeg Zakona jer otvara mogućnost izravnijeg utjecaja politike na javnu televiziju. Dosadašnji Zakon, koji je prije godinu i pol prihvaćen konsenzusom tadašnje vlasti i oporbe, prema mišljenju Europske komisije bio je vrlo dobar, no problem se pojavio u njegovoj primjeni. U ovom dokumentu, koji je u Zagreb poslan prije nekoliko dana, Bruxelles je zatražio nekoliko izmjena u tekstu novog Zakona, a najvažnije se odnose na izbor čelnog čovjeka HRT-a.

Novi zakon, naime, daje velike ovlasti glavnom ravnatelju. Njegova je riječ ključna ne samo u odlukama o poslovanju javne televizije, nego glavni ravnatelj izravno postavlja i neke urednike. S druge pak strane, glavnog ravnatelja bira i smjenjuje Sabor, pa Bruxelles traži da se te odluke donose kvalificiranom većinom, a ne samo običnom većinom, kako je u prvom nacrtu Vlada predvidjela. Što točno znači kvalificirana većina nije definirano. Tu se praksa u parlamentima razlikuje: ponegdje je to natpolovična većina od ukupnog broja zastupnika, a u nekim članicama unije je to dvotrećinska većina.

Europska komisija je zabrinuta i zbog toga što saborska većina vrlo lako može smijeniti čelnog čovjeka HRT-a. Dovoljno je da vlast nije zadovoljna njegovim godišnjim izvještajem, pa da ga po kratkom postupku zamijeni nekim novim kandidatom. Bruxelles, prije svega, traži da se o novom zakonu provede temeljita javna rasprava. Od hrvatske vlade Europska komisija očekuje da sve primjedbe i prijedloge dobro prouči kako novi zakon ne bi značio korak unatrag kada je riječ o neovisnosti javne televizije. Bruxelles najavljuje da će, u sklopu monitoringa do članstva Hrvatske u Uniji, pozorno pratiti što se zbiva i kako se primjenjuje novi zakon o HRT-u.

25. travanj 2024 14:07