Hrvatska
StoryEditor

Brza cesta do Virovitice do 2020.

06. Kolovoz 2016.

Brza cesta bi mogla spojiti Viroviticu i Bjelovar do 2020., vrlo moguće i sa Zagrebom, a vrijednost te investicije je 100 milijuna kuna. Tako kaže gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin nakon što je u elektroničkom oglasniku raspisan javni natječaj za izradu studije izvedivosti državne brze ceste D-12 Vrbovec 2 – Bjelovar – Virovitica – Terezino Polje, čime gradnja Podravskog ipsilona ulazi u novu fazu. Doduše, u Hrvatskim su cestama nešto oprezniji i kažu da ne mogu procijeniti kad će radovi početi i završiti, a Kirin vjeruje da bi oni trebali početi 2017.

S obzirom na to da je već odrađeno 70 posto radova na cesti Vrbovec 2 – Farkaševac i u potpunosti treba sagraditi cestu od Farkaševca do Bjelovara dugu 16,4 kilometra, spajanjem brze ceste s Ivanjom Rekom skratit će se put od Virovitice do Zagreba s dva i pol sata na 50-ak minuta.

– Gradnja bi se financirala iz EU-fondova, što nam je potvrdio ministar regionalnog razvoja i EU-fondova Tomislav Tolušić. Osim skraćivanja vremena putovanja i sigurnosti sudionika prometa omogućit će se razvoj ovog dijela Slavonije i središnje Hrvatske. Virovitica se nalazi na koridoru cesta Varaždin – Osijek i Terezino Polje – Kutina, pa bi se olakšao međunarodni transport iz Mađarske i Istočne Europe prema Zapadnoj Europi i obrnuto – kaže Kirin.

On je, zadovoljan pokretanjem nove faze, poručio da će Virovitica postati centralno međunarodno prometno čvorište tog dijela zemlje, a uz čvorište se nalazi poduzetničkih zona Zapad II veličine 350 hektara, jedna od najvećih u Hrvatskoj.

19. travanj 2024 21:33