31. prosinac 2015.

Brže od očekivanog: Potrošnja porasla 3,2 posto, 16. mjesec zaredom

U Hrvatskoj je u studenome promet u trgovini na malo realno porastao za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je znatno brži rast nego što se očekivalo i već 16. mjesec zaredom kako potrošnja raste.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 2 posto, dok je realno porastao za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja na godišnjoj razini ojačala 1,5 posto, i znatno veći nego što se očekivalo.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u studenome za 1 posto, a njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 0,7 do 1,2 posto.

Ujedno, to je i 16. mjesec zaredom kako potrošnja na godišnjoj razini raste, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije.

"Promet na malo porastao je iznad očekivanja. Naime, očekivali smo nešto slabiji rezultat nego u prethodnom mjesecu, prije svega zbog političkog ciklusa, ali i zbog nešto veće baze u studenome i prosincu lani", kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako je dodao, pozitivni efekt na potrošnju i dalje imaju niska inflacija, zadržavanje povoljnog trenda povjerenja potrošača te promjene poreza na dohodak početkom ove godine, koje i dalje imaju pozitivni efekt i na neto plaće.

"Ukupno gledano, ovaj podatak o maloprodaji za studeni pozitivno je iznenađenje, koje sugerira nešto jači doprinos osobne potrošnje rastu BDP-a u četvrtom kvartalu nego u trećem", navodi Kovač, koji i u prosincu očekuje nastavak rasta potrošnje.

Jačanje osobne potrošnje bio je jedan od najznačajnijih razloga zbog kojih je u trećem tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,8 posto na godišnjoj razini, najviše od drugog kvartala predrecesijske 2008. godine.