Hrvatska
StoryEditor

Budimir: Hrvatska ima dva velika problema - Koliko država troši i na što troši

13. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Danas je u zagrebačkom hotelu Westin u organizaciji Zagrebačke inicijative i Zaklade Konrad Adenauer održan okrugli stol na temu ‘Nova ekonomska i fiskalna politika za Hrvatsku‘.

Glavni ekonomist banke Hypo Hrvoje Stojić Hrvatsku je usporedio s ‘preokrenutom kornjačom koja se ne može preokrenuti‘.

Stojić je govorio o deflaciji koja bi mogla odgoditi veće kupnje i investicije poduzeća koja imaju sve manja očekivanja od tržišta, a po njegovom mišljenju odrazit će se i na tržište nekretnina. Vezano uz državni proračun kazao je kako ga ne vesele simbolične uštede i preveliko oslanjanje na prihodovnu stranu.

Član Odbora za gospodarstvo i energetiku njemačkog Bundestaga Klaus-Peter Willsch kazao je kako je jedan od osnovnih problema u tome što se u Hrvatskoj mislilo da će se ulaskom u Europsku uniju sve riješiti samo od sebe.

"To je bila iluzija, Hrvatska neće riješiti probleme bez vlastitih napora. Ohrabrujem ovom prilikom hrvatske političare da prepoznaju probleme i da omoguće reforme. I ja osobno, ali i Njemačka kao vaš dobar prijatelj, spremne smo vam pomoći, no glavninu posla morate odraditi sami", kazao je Klaus-Peter Willsch.

Ekonomist Josip Budimir (HSLS) smatra da Hrvatska ima dva velika problema. "Problem je u tome koliko država troši i na što troši. Činjenica je da trošimo više nego što imamo, a čak i uz veliko fiskalno opterećenje, među najvećima u Europi, ne možemo nahraniti državne potrebe", kazao je Budimir. 

Gotovo nerješivi problem Budimir vidi i u "jakim antireformskim snagama", a upozorava i kako mladi, koji bi trebali puniti proračun, masovno odlaze iz zemlje. Predlaže reformu mirovinskog sustava, po njemu glavnog generatora deficita, ali i zdravstvenog sustava.

25. travanj 2024 15:06