Hrvatska
StoryEditor

Budućnost HBOR-a: Dio HDZ-a gura projekt spajanja razvojne banke s Hrvatskom poštanskom bankom

13. Travanj 2016.

Kad se promijeni vlast, država kao da se resetira. To najčešće polazi od želje da nove političke strukture pokažu i dokažu kako su bolje i sposobnije od onih kojima su uzele vlast, što najčešće završi nizom genijalnih i manje genijalnih ideja o tome kako bi država i njezine institucije trebale izgledati i funkcionirati.

Tako je i sada. Nova vlast predvođena HDZ-om i Mostom traži tako nova rješenja i za državnu razvojnu banku. Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) sigurno će se repozicionirati, pitanje je samo kako i u kojem smjeru. Hrvatska više nije zahvaćena ratom, ne treba joj banka za obnovu, nego prava investicijska banka. Ideja je mnogo, a jedna je od njih i da HBOR postane državna banka  s poslovnicama. I da se spoji s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB).

Rekordni rezultati poslovanja Iako se HBOR ovog utorka pohvalio rekordnim rezultatima poslovanja u 2015., nezadovoljstvo njegovim radom ne jenjava. Razlozi: političko kadroviranje, selektivno kreditiranje po političkoj podobnosti i djelomična netransparentnost. Nova vlada zna da želi da HBOR jače sudjeluje u rastu gospodarstva, ali kako – to još nije otkrila. Jednu od ideja u javnost je plasirao HDZ-ov ministar poduzetništva Darko Horvat u intervjuu za ovaj broj Lidera u kojem je poručio da HBOR treba postati državna banka s poslovnicama diljem Hrvatske koja preuzima rizik i daje poduzetničke kredite s kamatama nižima od tri posto. Iako je nedavno najavio i mogućnost spajanja s HPB-om, sada poručuje samo da će obje banke biti jednako osposobljene.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

25. travanj 2024 03:00