Hrvatska
StoryEditor

Burilović: Ministri u EU podnose ostavke i za manje stvari od napada na institucije

19. Prosinac 2014.

- Presedan je da u Vladi postoje dva prijedloga Zakona o HGK iz dva ministarstva. Prijedlog Ministarstva poduzetništva i obrta je prošao, no u javnu raspravu se uključilo 600 tvrtki, od kojih se 95 posto protivi izmjenama postojećeg Zakona, na što se ministar nije ni osvrnuo jer mu se rezultati nisu dopali - izjavio je na posljednjoj ovogodišnjoj Skupštini HGK Luka Burilović, predsjednik HGK, poručivši ministru Gordanu Marasu da je Hrvatska članica EU, gdje ministri daju ostavke zbog puno manjih stvari od napada na institucije.

Dodao je da si nitko ne može davati za pravo sumnjati u one koji pune državni proračun, zapošljavaju i izvoze te da HGK ne podupire stauts quo, već je pokrenuo reforme.

- Ne mijenjajte zakone, već nam dopustite da donosimo ispravne poslovne odluke u razumnom roku – izjavio je Burilović. Na Skupštini su po prvi put predstavljene četiri nove usluge koje će HGK od iduće godine nuditi svojim članicama: objavu svih međunarodni natječaji javne nabave na novom web portalu tenderi.hgk.hr, izdavanje vaučera u vrijednosti 10 tisuća kuna kao subvencije za pripremu EU projekata, projekt poduzetnik-izvoznik, kroz kojeg će stručnjaci HGK poduzetnicima omogućiti kontakte s potencijalnim partnerima i analizu tržišta na koja ulaze te organizaciju mobilnih timova koji će na terenu pratiti potrebe članica HGK. U planu za 2015. je i organizacija pravnog i poreznog savjetovanja.

HGK je u poslovnom planu za 2015. predvidjela prihode u iznosu od 163,2 milijuna kuna, a u istom iznosu planirani su i rashodi. Sljedeće godine HGK posluje bez prihoda od doprinosa i sa nešto smanjenim članarinama (ukoliko ne prođe Marasov Zakon o HGK koji predviđa dobrovoljno članstvo za male i srednje poduzetnike). – Cilj HGK je u narednom razdoblju povećati vlastite prihode nauštrb članarina koje svake godine planiramo postepeno smanjivati. Gospodarske komore unutar EU koje su ukidale članarina imale su za taj potez prijelazni period od pet do sedam godina i povećale vlastite prihode na 70 do 80 posto, čemu ćemo i mi težiti – zaključio je Burilović.

19. travanj 2024 20:02