25. siječanj 2016.

Butković će dugove autocesta rješavati reprogramom i restrukturiranjem, ne monetizacijom

Novi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je u ponedjeljak prilikom preuzimanja tog resora od Siniše Hajdaša Dončića da se protivi monetizaciji autocesta a da će dugove rješavati reprogramom i restrukturiranjem tvrtki.

Apsolutno sam protiv monetizacije. Ići ćemo prema restrukturiranju tvrtki i reprogramu postojećih obveza, s poboljšanjem samih tvrtki i njihova funkcioniranja, izjavio je Butković i dodao: - Moramo najprije vidjeti kakvo je stanje u sektoru, ne samo u dijelu cestovnog prometa, nego i u svim drugim sektorima.

Na pitanje novinara koliko milijardi duga dolazi Hrvatskim autocestama ove godine na naplatu, Butković je rekao "oko 400 milijuna eura" te ponovio da će se dio vjerojatno rješavati reprogramom, a dio restrukturiranjem.

Dosadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da svoj resor ostavlja bez neplaćenih računa i s nekoliko dogovorenih velikih infrastrukturnih projekata, poput Zračne luke Dubrovnik, ulaza u Ploče, mosta Trogir i Pelješki most. Ocijenio je da će novi ministar imati najviše problema s HAC-om, HŽ Cargom i HŽ Putničkim prijevozom, odnosno privatizacijom dijela transportnih poduzeća.

Što se tiče dugova HAC-a, Hajdaš Dončić podsjetio je da je Vlada na jednoj od zadnjih sjednica prihvatila kreditno zaduživanje u visini 200 milijuna eura za refinanciranje obveza HAC-a, tako da je taj problem više manje riješen, ali da taj kredit ima obvezu ili privatizacije ili inicijalne javne ponude dionica HAC-ONC-a .