Hrvatska
StoryEditor

Čačić: Definitivno dajemo autoceste u koncesiju

05. Rujan 2012.

Vlada definitivno ide u projekt monetizacije autocesta, odnosno davanja u koncesiju na 30 ili 35 godina, dok vlasništvo ostaje državno i to je neupitno, poručio je ministar Radimir Čačić nakon sastanka s gradonačelnikom londonskog financijskog središta Cityja koji boravi u Zagrebu.

Čačić je pozvao britanske investitore i na natječaje za Plomin, te druge projekte iz energetike i infrastrukture. Veleposlanik britanske financijske industrije David Wootton iskazao je zanimanje Britanaca za ulaganja, ne otkrivajući konkretnije koja, ali i poručio da hrvatske vlasti, državne i lokalne, moraju brže donositi odluke kako ulagači ne bi imali problema. 

Čačić je izvijestio da je s Wootonom razgovarao o sudjelovanju britanskih investitora u realizaciji velikih investicijskih projekata javnog sektora. Podsjetio je da je u svibnju za vrijeme svoga boravka u Londonu na konferenciji Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) predstavio londonskom Cityu najveće investicijske projekte Vlade te održao nekoliko sastanaka o konkretnim projektima kao što su rekonstrukcija termoelektrane Plomin, projekti javno-privatnog partnerstva te monetizacija duga HAC-a i Autoceste Rijeka - Zagreb, za što je upravo danas objavljen javni natječaj.

- O tim projektima bilo je riječi i na današnjem sastanku, kao i suradnji s jednom od najvećih svjetskih kuća za konzalting europskih fondova WYG, koja otvara u red u Zagrebu, a jedan od prvih projekata kojim će se baviti je Zagreb na Savi - rekao je Čačić.

Na novinarsko pitanje koji model monetizacije duga HAC-a i ARZ-a je povoljan za Vladu, Čačić je odgovorio je kako je potpuno jasno da Vlada želi zadržati vlasništvo nad HAC-om i ARZ-om, a koncesionaru za jednokratnu naknadu prepustiti upravljanje i održavanje. Druga dva uvjeta su kretanje cijene cestarina u skladu s inflacijom te održavanje koje će nakon isteka koncesije autoceste ostaviti u stanju kakvom su danas. Upitan je li Vladin investicijski plan krahirao s obzirom na je investicijska aktivnost javnih poduzeća podbacila u odnosu na plan, Čačić je odgovorio da Vlada želi do kraja godine investicije javnih poduzeća podići za 80 posto u odnosu na prošlu godinu te da vjeruje da se to može postići.

Na pitanje koji projekti javno-privatnog partnerstva se provode ili su u planu, odgovorio je da bi tijekom studenog trebali biti raspisani natječaji za izbor privatnog partnera u obnovi škola u Varaždinskoj županiji, Dubrovniku, Zagrebu i Međimurju, a tu je i obnova nekoliko bolnica te pravosudnih objekata u zapadnom dijelu Zagreba. Ti projekti ukupno su vrijedni 1,8 milijardi kuna, rekao je Čačić.

03. svibanj 2024 04:03