Hrvatska
StoryEditor

Čačić: I mene prisluškuju već 35 godina

22. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na današnjem predstavljanju investicijskih rezultata u prvih devet mjeseci osvrnuo na aferu oko prisluškivanja gospodarstvenika.

Afera s prisluškivanjem gospodarstvenika bila je nezaobilazna tema i na predstavljanju investicija. Tako je Radimir Čačić istaknuo da se njega prisluškuje 35 godina, ali i da je problem u nadzoru.- Ja vjerujem ministru Rajku Ostojiću u ono što priča, ali je vjerojatno da je prisluškivanja bilo. Nadzor tog sustava nije dovoljno dobar iako postoji zakonski standard, ali on se ne poštuje. Mi imamo prevelike slobode i onda dolazi do zloupotreba. S previše slobode u prisluškivanju, dolazi do manje slobodnog društva - istaknuo je Radimir Čačić.Glavna tema ipak je bila prezentacija rezultata investicija u osam javnih poduzeća u prvih devet mjeseci. Plan koji je bio zadan do 1. listopada ispunjen je 93 posto, a u odnosu na cijelogodišnji plan to iznosi 43 posto od maksimalnog željenog odnosno 68 posto inicijalnog plana. - U 2012. godini ugovoreno je milijardu i 35 milijuna eura, a u tijeku javne nabave je još 385 milijuna eura. Još uvijek čekamo rezultate Ine koji će biti objavljeni 30. listopada. Do sada Hrvatske željeznice imaju najlošiju realizaciju plana, ali njihova Uprava imala je objektivne teškoće. Usprkos ovakvim rezultatima nisam zadovoljan, moglo je biti bolje - rekao je Čačić.U Vladi rade na ubrzavanju procesa, a kao jedan od načina ubrzavanja je osnivanje više komisija za rješavanje žalbi u javnim natječajima što je do sada usporavalo procese. Najveći problemi bili su kašnjenje pojedinih izvođača, prvenstveno Konstruktora na dionici autoceste A1, postupci izvlaštenja i sporost u procesu javne nabave.- Ocjene Upravama ću dati nakon godinu dana što budu na čelu. Neki su pali na prvim testovima, a neki su prošli. Mi sa svakim ministrom ili zamjenikom te članovima Uprava javnih poduzeća imamo brifinge na dvotjednoj bazi da vidimo što se može još učiniti. Neka poduzeća su imala projekte spremne, a neka su kretala od nule. Ukoliko bi se naša prognoza ostvarila mi bi imali na kraju porast od 25 posto u odnosu na prošlu godinu bez Ininih investicija - istaknuo je Čačić.

Dotaknuo se i Brodosplita za koji je istaknuo da su svi ugovori spremni i da se damo čeka rebalans proračuna da se mogu ispuniti stavke iz ugovora. Vlada je dužna platiti još 365 milijuna kuna, a to nije moguće bez rebalansa.- Ja nikog ne napadam jer se zbog trenutnih okolnosti čeka s tim. Kada će se rebalans dogoditi tada će se ugovor ispuniti - zaključio je Čačić.

20. travanj 2024 09:40