Hrvatska
StoryEditor

Čačić izmirio Vladu i poslodavce, ali se zamjerio sindikatima

23. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Nakon jučerašnje konferencije predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, oglasio se Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

U pismu premijeru Milanoviću komentirao je Čačićevu izjavu o sastancima s vodećim hrvatskim poslodavcima sva dva tjedna.- Nimalo ne osporavamo najavljenu nužnost izravne komunikacije prvog potpredsjednika, ujedno i ministra gospodarstva, sa hrvatskim poslodavcima. Dapače, to i podupiremo. No, teme od nacionalnog značaja važne i za radnike i za poslodavce ne smiju mimoilaziti GSV, pogotovo razni zakoni i propisi, neovisno o stavu prvog potpredsjednika Vlade - kaže Sever.

Djelomično se slaže s Čačićevom tezom da Gospodarsko-socijalno vijeće, kao službeno tripartitno vijeće predstavnika sindikata, poslodavaca i Vlade, nije dovoljno efikasno, no to sindikati pripisuju ponašanju Vlade koja ignorira i mimoilazi.- Materijali za socijalne partnere, ako i dođu, dolaze kasno, najčešće se ni ne upućuju socijalnim partnerima, nego ih ovi moraju ‘loviti i skidati‘ sa raznih stranica društvenih mreža. Neki od imenovanih predstavnika Vlade nisu još ni jednom bili na sjednici GSV-a. Socijalne partnere Vlada pri izradi raznih prijedloga propisa i zakona ne uključuje u ranoj fazi njihove izrade, nego tek kad su prijedlozi već gotovi - za neke ni tada - kaže Sever.

Čačić je rekao i kako ‘pojedinci preko GSV-a skupljaju političke poene te da ‘kroz GSV svašta prolazi‘, pa sindikate zanima je li to stav Vlade.- Ako jest neka se to konačno tako i kaže. A ako možda ipak i nije, onda te i slične izjave zahtijevaju odgovor Vlade, jer gospodin Čačić nije tek jedan od građana Republike Hrvatske pa da daje javne izjave u svoje osobno ime. On je i ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade pa njegove izjave ne mogu biti shvaćene tek kao privatne, osobne, već Vladine- kaže Sever.

24. travanj 2024 15:36