Hrvatska
StoryEditor

Čačić nije izuzet kaznene odgovornosti u Mađarskoj

03. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule osobe na autocesti Nagykanizsa - Budimpešta, nije izuzet od kaznene odgovornosti u Mađarskoj, očitovalo se tamošnje ministarstvo pravosuđa na zahtjev lokalnog suda, prenijela je agencija MTI.

Suđenje Čačiću na Županijskom sudu u Kapošvaru bilo je odgođeno u travnju, a Čačić je tada rekao kako je s više sudske instancije zatražena provjera njegova diplomatskog i službenog statusa. MTI prenosi da je sud prekinuo suđenje i zatražio mišljenje mjerodavnog ministarstva može li Čačić, koji je u vrijeme izazivanja prometne nesreće bio predsjednik HNS-a, a u prosincu 2011. izabran je za prvog potpredsjednika Vlade, biti zaštićen imunitetom.

Mađarsko ministarstvo pravosuđa zaključilo je da Čačićev slučaj ne podliježe Konvenciji o specijalnim misijama kojom se štite službena izaslanstva tijekom boravaka u inozemstvu jer je Čačić u vrijeme nesreće u Mađarskoj boravio neslužbeno i nije o tome unaprijed izvijestio vlasti, piše mađarska agencija.Jednako tako na Čačića se ne može primijeniti ni Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju kaznenih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom jer se odnosi samo na šefove država i članove njihovih obitelji u pratnji, objavilo je ministarstvo, prenosi Hina. Radimir Čačić je u siječnju 2010. na autocesti Nagykanizsa - Budimpešta svojim Chryslerom 300C naletio na Škodu Fabiju koju je vozila Katalin Liptak. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesreću je u Škodi preživjela i Zoltanne Hitter.

Na odgođenom ročištu u travnju očekivao se dovršetak postupka, pa čak i izricanje presude, nakon što su se na posljednjoj raspravi 25. siječnja u sudnici kapošvarskoga Županijskog suda suočila dvojica prometnih vještaka koji su se sporili je li Čačić u vrijeme prometne nesreće vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti. U svojoj obrani Čačić je rekao kako nije vozio prebrzo, ali da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.

24. travanj 2024 21:39