Hrvatska
StoryEditor

Čačićevi reformisti predlažu da građani proizvode energiju za svoje potrebe

20. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Saborski zastupnik i potpredsjednik Narodne stranke - Reformisti Petar Baranović predstavio je danas medijima u Hrvatskom saboru Prijedlog Zakona o građanskoj energiji iz sunčanih energana, koji bi omogućio građanima uključivanje u proizvodnju električne energije za osobne potrebe. U ime Narodne stranke – Reformisti pozvao je sve političke opcije u Saboru da se pridruže kao supredlagači tog Zakona

Kako je istaknuo, ovim zakonom građani RH po prvi puta dobivaju identičan status građanima u razvijenim zemljama Europske unije i pravo na takozvanu građansku obnovljivu energiju. Cilj je potaknuti građane na ugradnju sunčanih energana na građevinama u kojima žive.

„Ovaj zakon hrvatskim građanima daje mogućnost da se uključe u proizvodnju električne energije i to na način da mogu proizvoditi za osobne potrebe onu snagu električne energije kolika je ugovorena snaga priključka njihovog domaćinstva, odnosno njih kao potrošača na električnu mrežu", naglasio je Petar Baranović.

Hrvatska je prihvatila obvezu prema Europskoj komisiji da do 2020. ostvari planirani udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Ovaj zakon svojim sadržajem dodatno i potpuno osigurava realizaciju zadanih ciljeva iz Strategije. Ovim Zakonom se određuju mjere kojima se promovira energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u cilju ostvarivanja ciljeva od 20% do 2020. godine kroz implementaciju Strategije RH u dijelu u kojem se propisuje da će do 2020. godine po glavi stanovnika biti 0,225m2 za pripremu tople vode te fotonaponskih panela koji u zajedničkim sustavima koriste energiju Sunca.

Petar Baranović je istaknuo kako bi se ovim zakonom po prvi put u Hrvatskoj pojavila kategorija potrošač-proizvođač, a ekonomske analize već sada pokazuju višestruku isplativost takvog ulaganja za građane u predviđenom razdoblju eksploatacije od minimalno 20 godina. Osim samih socijalnih učinaka na građane i njihove obitelji, zakon doprinosi i zapošljavanju jer bi se prema procjenama u narednih nekoliko godina moglo u području proizvodnje opreme, montiranja i održavanja zaposliti oko 1.500 radnika.

„Ciljevi koje ovaj zakon pruža na korist su svim hrvatskim građanima te pozivamo sve političke opcije da postignu konsenzus i da se priključe kao supredlagatelji ovog zakonskog prijedloga u Hrvatskom saboru“ – zaključio je Petar Baranović.

25. travanj 2024 09:51