16. siječanj 2014.

‘Čačićevo pregovaranje o koalicijama bila je kap koja je prelila čašu‘

lider.media
lider.media

Predsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić istaknula je da izbacivanje Radimira Čačića iz stranke nije osobni obračun već da se radi o izboru budućnosti za stranku.

Nakon prospavane noći Vesna Pusić obratila se medijima nakon što je Radimira Čačića predsjedništvo stranke izbacilo iz HNS-a. O osobnom obračunu nema riječi istaknula je Pusić.

- Mi smo 10 mjeseci trpili napise po medijima oko povratka Radimira Čačića u politiku i u HNS, a na to se nismo obazirali jer smo vjerovali njegovoj izjavi prije odlaska u zatvor da se neće baviti politikom. Ali kada je počeo pregovarati o koalicijama bez dopuštenja, to je bila kap koja je prelila čašu i onda smo odlučili reagirati – objasnila je Pusić odluku.Čačića je jednoglasno izbacilo predsjedništvo stranke i na tu odluku nema prava žalbe. HNS se ne boji za budućnost stranke, već smatraju da je ovo bila ključna odluka. Što se tiče ogranaka u sjeverozapadu Hrvatske vjeruju da neće biti problema.

- Nama je najveći pritisak da donesemo odluku dolazio iz sjeverozapadne Hrvatske i oni su htjeli da se taj problem riješi. To je ogranak koji ima najveći legitimitet i najveću autonomiju, te će se danas sastati u Varaždinu da usaglase stavove – rekla je Pusić.Osvrnula se i na tajming odluke, pogotovo što se Čačić nalazi u zatvoru i nema mogućnost komuniciranja direktno s medijima.

- Kao što vidite iz izvora bliskih Radimiru Čačiću i od njega osobno proteklih deset mjeseci dolaze izjave, a mi smo cijelo vrijeme šutjeli jer smo vjerovali da se neće vraćati u politiku. Ovo je bio izbor ima li HNS i tim od 40 mladih ljudi budućnost ili ćemo se okrenuti prošlosti – rekla je Pusić.Na pitanje je li izbačen zbog s Bandićem, Pusić nije govorila o imenima već o susretima zbog koalicije.

- Radimir Čačić iako nije imao nikakvu funkciju u stranci nije samo običan član. Ipak je on bio predsjednik i zbog toga je još opasnije da pregovara o nekim koalicijama u ime HNS-a – zakljčila je Pusić.Uz nju na konferenciji za novinare bio je i potpredsjednik stranke Ivan Vrdoljak koji je samo kratko ponovio da se radi o tome ima li HNS budućnost, te da ova odluka pokazuje da ima.