Hrvatska
StoryEditor

Čak 51 posto računala u Hrvatskoj koristi nelicencirani softver

25. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Korisnici računala u Hrvatskoj i dalje koriste nelicencirani softver u alarmantnim razmjerima, bez obzira na vezu između nelicenciranog softvera i cyber napada, pokazalo je novo Globalno istraživanje softvera koje nam donosi BSA | The Software Alliance.

Istraživanje Korištenje prilika kroz usklađivanje licence (engl. Seizing Opportunity Through License Compliance) ustanovilo je da postotak neadekvatno licenciranog softvera na računalima u Hrvatskoj iznosi 51% što je smanjenje od 1 postotnog boda u odnosu na prethodnu BSA studiju iz 2013. kada je taj postotak iznosio 52 %.

“Kao što izvještaj naglašava, od presudnog značaja za kompanije je da budu svjesne kakav se softver nalazi u njihovom sustavu“, izjavila je predsjednica i CEO BSA | The Software Alliance, Viktorija A. Espinel. “Mnogi direktori informatičkih sektora ne znaju u potpunosti koje softvere imaju u svojim sustavima, kao ni da li je taj softver legalan.”

Istraživanje, putem kojeg su anketirani potrošači, IT menadžeri i poslovni PC korisnici, potvrđuje činjenicu da je upotreba nelicenciranog softvera još uvijek visoka, kao i da se i pojedinci i kompanije igraju vatrom prilikom upotrebe takvog softvera. To je pokazano kroz snažnu povezanost između cyber napada i korištenja nelicenciranog softvera. Troškovi borbe protiv malicioznih softvera mogu biti zapanjujuće visoki. Samo u 2015. godini cyber napadi su stvorili troškove za poslovnu industriju od preko 400 milijardi dolara.

26. travanj 2024 20:42