Hrvatska
StoryEditor

Čak 73% turističkih djelatnika želi ponovo raditi za istog poslodavca

07. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Hrvatska je iz godine u godinu sve popularnije turističko odredište koje promoviraju i strani mediji. No, jesmo li turistička zemlja i kada je u pitanju želja za radom u turizmu, istražio je MojPosao na 300 ispitanika.

Od ispitanika koji su barem jednom u životu radili u turizmu, najviše ih je bilo zaposleno kao konobar (34%), zatim sobar (27%) i pomoćni radnik u kuhinji (24%).

S druge strane, najmanje ispitanika je radilo kao šef sale (1%) te kao booker (4%) i animator (4%).

Veliki broj ispitanika (88%) ima želju raditi u turizmu, bez obzira imaju li već iskustvo ili ne. Ono što bi ih moglo odgovoriti od zapošljavanja u turizmu su preniske plaće, nemogućnost stalnog zaposlenja ili želja da nađu posao u struci.

Čak 42% ispitanika ne bi pristalo raditi u turizmu ukoliko nemaju osiguran smještaj, dok bi ih 26% očekivalo više plaće. Za 13% ispitanika rad u turizmu je želja još od malih nogu te su se i školovali za tu djelatnost. Svega 4% navodi da se nisu spremni seliti kada je u pitanju rad u turizmu.

Ispitanici koji su već radili u turizmu rado bi ponovo radili kod istog poslodavca (73%).

Najviše ispitanika (37%) smatra da se posao u turizmu traži cijele godine. Početak godine kao vrijeme potrage za poslom u turizmu savjetuje 30% ispitanika, dok ih petina (22%) ipak navodi proljeće. Pred samo ljeto u potragu kreće 9% ispitanika, dok ih 3% posao traži i u srcu sezone.

Najveći broj ispitanika kao pozitivnu stranu rada u turizmu (osim one očite da imaju posao) navodi stjecanje novih vještina i znanja te upoznavanje novih ljudi (78%). Boravak na moru kao glavnu prednost rada u turizmu ističe 49% ispitanika, dok ih 47% smatra da je riječ o zanimljivom poslu. Svega 3% ispitanika tvrdi da rad u turizmu nema svojih pozitivnih strana.

Ispitanici bi najradije radili u hotelu (38%), a tek onda u turističkoj agenciji (12%), trgovini, suvenirnici ili sličnom objektu (9%). Najmanje ispitanika ima želju raditi u pansionu (1%), noćnom klubu (1%) ili hostelu (1%), dok fast food objekt nije odabrao niti jedan ispitanik (0%). Malo više od petine ispitanika (22%) nema preferencija po pitanju objekta, bitno im je samo da rade.

Kada je u pitanju županija rada, najviše ispitanika (28%) priželjkuje područje Splitsko-dalmatinske županije. U Istarskoj županiji voljelo bi raditi 16% ispitanika, a u Dubrovačko-neretvanskoj njih 14%. Najmanje atraktivne su Osječko-baranjska (2%) i Zagrebačka županija (2%).

Najviše ispitanika voljelo bi dobiti ugovor na neodređeno (34%), dok bi ih 32% u turizmu voljelo raditi od tri do šest mjeseci. Do tri mjeseca rada bira 18% ispitanika, a njih 16% voljelo bi raditi od pola godine do godinu dana.

Za rad u turizmu prvenstveno im nedostaje poznavanje stranih jezika, smatra 40% ispitanika. Da je problem u nedostatku radnog iskustva navodi 39% ispitanika, dok ih 15% nema specifična znanja i vještine. Za 11% ispitanika glavni nedostatak je izostanak formalnog obrazovanja, dok ih 4% navodi nedostatak komunikacijskih vještina. S druge strane, 24% ispitanika smatra da imaju sve potrebne kvalifikacije za rad u turizmu.

Čak 83% ispitanika spremno je na edukaciju odnosno prekvalifikaciju za zanimanja iz područja turizma.

25. travanj 2024 08:09