Hrvatska
StoryEditor

Čak 76 posto ispitanika kartice koristi za kupovinu namirnica

12. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Rezultati on-line istraživanja MasterIndex koje je kompanija MasterCard Europe provela u Hrvatskoj u travnju 2012. pokazuju kako su građani, kada je riječ o financijama, promijenili svoje ponašanje u odnosu na prošlu godinu.

Prosječan broj posjedovanih kartica mijenja se ovisno o osobnim prihodima, dobi i obrazovanosti, a većina korisnika kartica posjeduje do tri kartice. Iako je gotovina još uvijek preferiran način plaćanja kod malih iznosa, udio kartičnog plaćanja stabilan je od 2010. – u prosjeku, korisnici kartica njima plaćaju 5-6 puta u 10 kupovina. Kartice se koriste redovito, a kupovina odjeće, namirnica te goriva na vrhu su liste - čak 76 posto ispitanika kartice koristi za kupovinu namirnica, a 58 posto njih kartice koristi pri internet kupovini dok je, u odnosu na prošlu godinu, smanjen broj onih koji kartice koriste tijekom putovanja.

Kupovina putem interneta uvelike je porasla posljednjih godina. Većina ispitanika povremeno kupuje putem interneta, a polovica njih naručila je nešto preko interneta tijekom proteklog mjeseca. Odjeća, elektronička dobra, knjige i glazba ponovno su najpopularnije kategorije za kupnju. Mobilno plaćanje rastuća je grana financijske industrije i budućnost novčanih transakcija, a beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima na prodajnim mjestima atraktivniji je način plaćanja od mobilnog interneta (plaćanje na daljinu putem, na primjer, aplikacije na telefonu). Velika većina ispitanika, njih 85 posto, plaćala je putem mobitela barem jednom, a najuobičajenije je SMS plaćanje naknada za parkiranje ili transport.

19. travanj 2024 06:49