Hrvatska
StoryEditor

Čak 96 posto hrvatskog turizma odvija se na Jadranu

06. Ožujak 2015.

Izrazito visoka sezonalnost kakve nema nijedna turistički orijentirana zemlja jedan je od ključnih problema hrvatskog turizma, kojeg se čak 96 posto odvija na Jadranu, dok se od ostalih četiri posto pola ostvari u Zagrebu, a ostatak otpada na sve ostale županije, što je nedopustivo visok nerazmjer.

Kazao je to pomoćnik ministra turizma Darko Ižaković na današnjoj prezentaciji destinacije „Zeleno srce Hrvatske“ koja je jedna od 22 destinacije uvrštene u pilot projekt „Hrvatska 365“ raspisan natječajem prošle godine namijenjen razvoju pred i post sezonskog turizma, a za koji je upravo otvoren i novi natječaj kojim bi se uključenim destinacijama sa 112 gradova i općina priključile još neke jedinice lokalne samouprave radi postizanja većeg sinergijskog učinka i produženja turističke sezone.

Ižaković je istakao kako osim sunca i mora koji su klasični turistički proizvod priobalnih destinacija, postoji i 10 ključnih proizvoda koji se mogu raditi i na obali i u unutrašnjosti. To je razvojna šansa i za karlovačku regiju, i dobro je da je ona s udruženim kapacitetima i subjektima uključila u PPS (pred i post sezonski) projekt Ministarstva turizma „Hrvatska 365“, ocijenio je.

Jedan od ključnih efekata povezivanja više gradova i općina jest prevladavanje uskog lokalnog shvaćanja turizma radi povezivanja raznorodnih turističkih proizvoda u kompleksan turistički proizvod namijenjen gostima različitih afiniteta i platežne moći. Organizacijski ustroj PPS projekta „Hrvatska 365“ odvija se na nacionalnoj razini na kojoj su doneseni i kriteriji za ulazak u destinacijske klubove, kao i ciljevi sukladno tzv. GEO zonama kao emitivnim područjima za pred i posezonski turizam. U tom smislu ciljane zone za ponudu su one koje su udaljene od Hrvatske od četiri do najviše šest sati vožnje automobilom, odnosno do četiri sada avionskog leta.

Na razini lokalnih destinacijskih klubova moraju se ispoštovati kriteriji da najmanje 50 posto svih smještajnih objekata mora biti trajno otvoreno, uključujući tu i nužne prateže usluže i komunalne djelatnosti, da se organizirane manifestacije mogu odvijati neovisno o meteorološkim uvjetima. Također, određeno je i šest ključnih grupa PPS proizvoda, a to su kultura; vino i gastronomija; aktivni odmor; biciklizam; wellness i zdravlje, te poslovna putovanja.

Hrvatska turistička zajednica prošle godine uložila je u marketing ovog PPS projekta na inozemnim tržištima pet milijuna kuna, a za ovu je godinu plan povećan na osam milijuna kuna.

26. travanj 2024 18:52