Hrvatska
StoryEditor

Carina predstavila svoj novi laboratorij vrijedan milijun i pol eura

26. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Carinska uprava predstavila je domaćim i stranim novinarima carinski laboratorij koji je većim dijelom financiran iz IPA fondova.

Novinarima je pokazana najmodernija oprema u sklopu laboratorija u Dubravi, te novouređene prostorije u koje je uloženo oko 1,5 milijuna eura.U labosu radi 23 zaposlenika, a vrše se razne analize da bi se utvrdilo odgovarala li deklaracija stvarnom sastavu. Kako smo saznali radi se o jednom od najmodernijih takvih labosa koji bi uskoro trebao dobiti akreditaciju da može poslovati i na tržištu. 

- Ovo je nastalo zajedničkim naporom europskih i hrvatskih carina. Mi moramo slijediti najbolju europsku praksu i poštovati pravila Europske unije. Tijekom procresa pristupanja bili smo pod kontrolom i sve smo prošli – rekao je ravnatelj carinske uprave Zlatko Grabar.

Preustrojem državnog inspektorata pod carinsku upravo došla je kontrola boravišnih pristojbi i nadzor trgovine, a prihvatili su oko 180 zaposlenika. Iako više na nadziru carinski granicu prema članicama Europske unije zbog ulaska u EU nisu otpustili niti jednog zaposlenog.

- Djelokrug poslova nam se proširio i zbog toga nismo otpuštali ljude, već imamo potreba za zapošljavanje. Sada više radimo na suzbijanju neprijavljene trgovine, nadzoru i kontroli, a ovlasti su nam proširene – istaknuo je Grabar.

Šefica laboratorija Jadranka Čubrić pojasnila je koje sve procese se prolazi i što se sve radi, a na konferenciji je istaknuto da je u 2013. godini naplaćeno 25 posto više naknadnih uplata nego godinu ranije upravo zbog kontrola. Radi se o iznosu od 28,2 milijuna kuna.

20. travanj 2024 06:00