Hrvatska
StoryEditor

Carinici plijenili parfeme, duhan i naočale za plivanje

14. Kolovoz 2013.

Provedbom mjera nadzora od strane ovlaštenih carinskih službenika proteklog je vikenda, od 9. do 11. kolovoza, privremeno oduzeto 109 komada raznih parfema za koje se sumnja da povrjeđuju prvo intelektualnog vlasništva, 98 komada raznih torbica, 11 kilograma rezanog duhana, 2.000 raznih komada cigareta i 100,80 litara alkoholnog pića, 109 komada raznih odjevnih predmeta i 46 naočala za plivanje.

Neki su to od rezultata rada carinika proteklog vikenda, objavljeni danas na mrežnim stranicama Carinske uprave.

Ovlašteni carinski službenici ustrojstvenih jedinica Carinske uprave na cjelokupnom području Republike Hrvatske pri kontinuiranim mjerama provedbe nadzora i kontrole prometa roba, prijevoznih sredstava i putnika, otkrili su niz nepravilnosti i nezakonitih postupaka kojima se krše zakoni o trgovini, o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, o trošarinama i o provedbi carinskih propisa Europske unije.

Tako su primjerice carinski službenici Odjela mobilne jedinice Rijeka na riječkom području na nekoliko mjesta zatekli hrvatske državljane u prodaji žestokog alkoholnog pića označenog nadzornim markicama Ministarstva financija na improviziranim prodajnim mjestima - štandovima bez odobrenja predstavničkog tijela grada ili općine na čijem području se prodaja obavlja. Slijedom toga podnijeti su optužni prijedlozi nadležnom Prekršajnom sudu.

U mjestu blizu Varaždina zatečen je rumunjski državljanin u prodaji posteljine i setova noževa, dok je nekoliko hrvatskih državljana na tržnici u Varaždinu zatečeno u prodaji 491 komada razne odjeće i obuće i dr. Protiv njih pokrenuti su optužni prijedlozi zbog nedozvoljene trgovine.

Provodeći mjere suzbijanja ‘sive ekonomije‘ i sprječavanja evazije poreznih davanja 10. kolovoza na području grada Benkovca, na prostoru gdje se održava Benkovački sajam i na prometnim pravcima na prilazu sajmu, ovlašteni carinski službenici Službe za mobilne jedinice Sektora za nadzor Carinske uprave obavljali su pojačani nadzor i kontrolu trošarinskih roba, nadzor neregistrirane djelatnosti i dr.

Utvrđene su nepravilnosti u pogledu namjenske uporabe pogonskog goriva, četiri nepravilnosti vezane uz neregistriranu trgovinu te je utvrđena sumnja o posjedu osobnog motornog vozila za koje nije na propisan način plaćen poseban porez. Protiv svih prekršitelja podnesene su prekršajne prijave odnosno optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima.

Nadalje, 11. rujna ovlašteni carinski službenici Odjela mobilne jedinice Osijek na RGP Tovarnik otkrili su pokušaj krijumčarenja 19.720 komada marki cigareta "Marble", koje su bile sakrivene u osobnom vozilu marke Citroen Evasion, bugarskih registracijskih oznaka. Podnijeta je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu Vukovar protiv bugarskog državljanina. Procijenjena vrijednost pronađenih cigareta je 14.895 kuna. a cigarete i osobno vozilo su oduzeti.

08. svibanj 2024 20:49