Hrvatska
StoryEditor

CEIZ indeks: Rast BDP-a blago usporava u 3. tromjesečju

09. Rujan 2016.

Vrijednost CEIZ indeksa u trećem tromjesečju nešto je niža u odnosu na prethodno tromjesečje, što upućuje na usporavanje poslovne aktivnosti, objavio je u petak Ekonomski institut Zagreb (EIZ), uz procjenu da bi stopa rasta realnog BDP-a u trećem tromjesečju 2016. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,2 posto, što je blago usporavanje rasta u odnosu na prvu polovinu godine.

"Od ožujka ove godine CEIZ indeks bilježi visoke pozitivne stope koje se iz mjeseca u mjesec blago smanjuju. U prvom mjesecu trećeg tromjesečja, srpnju, CEIZ indeks je zabilježio vrijednost od dva indeksna boda što je smanjenje od 0,7 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec i smanjenje od 1,1 postotni bod u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Vrijednost indeksa u trećem tromjesečju stoga je nešto niža u odnosu na prethodno tromjesečje, što upućuje na usporavanje poslovne aktivnosti u trećem tromjesečju", navode iz EIZ-a.

No, dodaju, mjereno na godišnjoj razini, prosječna vrijednost CEIZ-a upućuje na ubrzavanje ekonomske aktivnosti.

Stoga na temelju kretanja CEIZ indeksa, u EIZ-u očekuju da bi stopa rasta realnog BDP-a u trećem tromjesečju 2016. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,2 posto, što je blago usporavanje rasta u odnosu na prvu polovicu godine. U prvom je tromjesečju, naime, godišnji rast realnog BDP-a iznosio 2,7 posto, a u drugom 2,8 posto.

CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

23. travanj 2024 14:49