Hrvatska
StoryEditor

Četiri sindikata za potpis kolektivnog ugovora, isto toliko protiv

10. Srpanj 2012.

Vlada i sindikati javnih službi nastavit će pregovore o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe. Prema najavama iz sindikata, do potpisivanja izmjena TKU-a u srijedu vjerojatno neće doći jer dio sindikata ne prihvaća Vladin prijedlog.

Izmjene TKU-a spremni su potpisati Hrvatski liječnički sindikat, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat zaposlenih u socijalnoj skrbi, dok na to ne pristaju Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat medicinskih sestara. Vlada je odustala od smanjenja naknade za minuli rad s 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža.

U izmjenama TKU-a predlaže smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplatu božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine, kao i isplatu jubilarnih nagrada samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu i imaju 40 i više godina radnog staža. Također predlaže da se naknada za prijevoz plaća samo na temelju računa, pri čemu naknadu ne bi primali zaposlenici unutar dva kilometra udaljenosti od mjesta stanovanja do posla.

19. travanj 2024 19:36