29. rujan 2012.

Cijene goriva od utorka idu dolje

lider.media
lider.media

Konačno dobre vijesti za vozače. Prvi put nakon nekoliko mjeseci cijene padaju za maksimalan iznos koji dopušta formula izračuna, odnosno više od 30 lipa.

Prvi put nakon tri mjeseca cijene konačno idu dolje za maksimalnih tri posto, što je oko trideset lipa po litri. Kako neslužbeno doznaje Dnevnik.hr, najprodavaniji Eurosuper 95 tako opet ide ispod 11 kuna, točnije nova cijena biti će 10.77 kuna, što je 33 posto jeftinije. Eurodizel po novom obračunu stajati će 10.02 kuna što je manje za 31 lipu. 

Da nema ograničenja od tri posto, goriva bi po litri pojeftinila dvostruko od ovog iznosa. Na prosječnom spremniku uštedjet će se 16 i pol kuna. Ipak, svi se nadaju da će se trend pada nastaviti. To će ponajviše ovisiti o svjetskim događajima.

- Nije bilo nikakvih velikih ekscesa i onda su mešetari i trgovci s burze, špekulanti burzovni izgubili osnovu za špekuliranje s višom cijenom. To je rezultiralo nižom cijenom nafte i naftnih derivata i evo nadam se da će takav trend još nešto dulje potrajati - rekao je Davor Štern.Ako bi cijene nastavile ovim tempom trebalo bi otprilike mjesec i pol da se vrate na prošlogodišnju razinu. Možda upravo to natjera sve one koji su paralelno s cijenama goriva podizali ostale usluge poput struje i prijevoza da ih vrate na stare razine.