01. studeni 2013.

Cijene mobilnog interneta u Hrvatskoj među najpovoljnijima u Europi

lider.media
lider.media

Hrvatska je prema rezultatima istraživanja Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), UN-ove specijalizirane agencije za informacijske i komunikacijske tehnologije, među najjeftinijima u Europi kada je riječ o cijenama usluga mobilnog interneta.

Rezultati istraživanja temeljeni su na cijeni pristupa internetu u prepaid ponudi lokalnih telekom operatera, a s prosječnom cijenom od 12,9 dolara mjesečno Hrvatska se smjestila u sam vrh zemalja zapadne i srednje Europe. Mobilni internet kojim se korisnici telekomunikacijskih usluga služe putem pametnih uređaja najbrže je rastući segment globalnog ICT tržišta te u njemu leži veliki potencijal za daljnji razvoj.

Prema rezultatima istraživanjima ITU-a povoljnije cijene mobilnog interneta mogu se pronaći samo u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Estoniji i Albaniji. Hrvatska je po cijenama mobilnog interneta povoljnija od mnogih stabilnijih i razvijenijih zemalja, poput Danske, Švicarske, Nizozemske i Norveške, ali i svih zemalja regije, jer je mobilni internet skuplji u Sloveniji, Srbiji i Makedoniji.

Međunarodna telekomunikacijska unija, specijalizirana agencija UN-a koja stoji iza ovog istraživanja, među svojim članicama broji čak 193 države svijeta, a u svom članstvu okuplja i brojne ICT regulatore, vodeće akademske institucije te oko 700 privatnih svjetskih tvrtki.