Hrvatska
StoryEditor

‘Cijenu struje ne određuje Ministarstvo gospodarstva‘

18. Listopad 2013.

Ministarstvo gospodarstva ne određuje cijenu električne energije već to čine tržište i opskrbljivači, rekao je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak upitan hoće li nakon jučerašnje odluke Vlade o povećanju naknade za obnovljive izvore energije struja za građane poskupjeti.

- Ministarstvo gospodarstva ne upravlja cijenama na tržištu nego to rade opskrbljivači - rekao je Vrdoljak odgovarajući na novinarsko pitanje nakon obilaska novih Plivinih pogona.

Podsjeća kako je jučer poručio opskrbljivačima da smanje dobit jer im tržišne i klimatske okolnosti to omogućuju, pa bi bilo dobro da iziđu u susret građanima i ne prebace na njih trošak povećanja naknade za obnovljive izvore.

Hoće li oni to učiniti, određuje tržište, a ne Ministarstvo gospodarstva, kaže Vrdoljak.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije do 2020. godine kojim se naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora od 1. studenog povećava s pola lipe po potrošenom kilovatsatu na 3,5 lipa, bez PDV-a.

Ministar Vrdoljak kaže da je naknada podignuta kako bi se spriječila potencijalna situacija u kojoj bi primjenom nacionalnog plana iz 2009. godine struja morala poskupjeti za 20 ili više posto.

Kako je objasnio, prema planu iz 2009. godine, preuzete su obveze potpisivanja ugovora s investitorima u obnovljive izvore energije, a nisu osigurana sredstva pa je određivanjem iznosa od 3,5 lipa osigurano plaćanje postojećih obveze koje je država preuzela od 2009. godine do promjene nacionalnog plana.

Na pitanje hoće li pravomoćno odbijanje tužbe Zelene akcije i Zelene Istre, Istarske županije i nekoliko građana Labinštine protiv Ministarstva zaštite okoliša zbog izdavanja ekološke dozvole za izgradnju termoelektrane Plomin C ubrzati početak radova, Vrdoljak je odgovorio da početak radova nije ovisio o tužbi te da je ključno taj strateški projekt voditi na strateški način.

To po, njegovim riječima, znači kako treba paziti da se tijekom realizacije ne dogodi sklapanje ugovora koji nisu povoljni za Republiku Hrvatsku i njezine građane.

- Hoće li trebati mjesec, tri ili pet u pripremi natječaja i analizi ponuda, nije presudno - smatra Vrdoljak.

Ujedno je izvijestio da su predstavnici HEP-a trenutno u Koreji i Japanu gdje razgovaraju s potencijalnim investitorima u Plomin C.

27. travanj 2024 04:46