24. rujan 2012.

‘Cilj nije otpuštanje nego efikasnija javna uprava‘

Naš cilj nije otpuštanje nego povećanje efikasnosti javnog sektora, sve mjere o kojima govorimo imaju jedan cilj, a to je racionalnija i efikasnija javna uprava, rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić odgovarajući na pitanja novinara o najavama umirovljenja dijela zaposlenih u javnom sektoru.

Na upit novinara da će veći broj najavljenih umirovljenja u javnom sektoru izazvati ‘pomutnju‘ u mirovinskom sustavu, Grčić je kazao da je činjenica da se, kada ljudi idu u mirovinu, povećava ukupni broj umirovljenika koji je ionako u ovom trenutku u Hrvatskoj jako velik.

To je definitivno opterećenje, ali je to manje nego što trenutno jest ukupno opterećenje proračuna sa bruto masom plaća, kazao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara pred početak konferencije ‘Potpora učinkovitoj provedbi sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu‘ koju je njegovo ministarstvo organiziralo u povodu završetka projekta tehničke pomoći u sklopu EU fonda IPA.

Grčić ističe kako je u cijeloj toj priči najvažnije da ‘naš cilj nije otpuštanje nego povećanje efikasnosti javnog sektora‘, te da ‘sve mjere o kojima govorimo imaju jedan cilj, a to je racionalnija i efikasnija javna uprava‘.

Za proces smanjivanja zaposlenih u javnim tvrtkama kazao je da je u samom početku te da se tiče restrukturiranja i organizacijskog i financijskog i to ne može ići brzo. Novinari su ga pitali i o padu rejtinga HEP-a na što je samo kazao da se nada da ćemo zadržati rejting velikih kompanija, pa tako i HEP-a, da bi mogli nastaviti razvijati velike energetske projekte.

Grčić nije želio komentirati informaciju o umirovljenju na jedan dan zamjenika ministra prometa Zdenka Antešića u kolovozu prošle godine kako bi si osigurao zastupničku mirovinu.