Hrvatska
StoryEditor

Članovi Kluba poduzetnika "Prsten": Ukupno činimo oko sedam posto BDP-a Hrvatske

24. Listopad 2015.

[gallery columns="5" ids="226598,226599,226600,226601,226602,226603,226604,226605,226606"]

Udruga Bosanskih Hrvata "Prsten", vodeća nepolitička i neprofitna Udruga za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, proslavila je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Hrvatskoj svoj jubilarni deseti rođendan.

U Hrvatskoj je danas prisutno oko milijun i pol stanovnika podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. Iako Prsten ne okuplja sve njih, udruga je vrlo aktivna na području društvenog djelovanja, posebice u kontekstu stipendiranja studenata, ali i u gospodarskom dijalogu. Prsten tako okuplja više od 3000 fizičkih osoba te 250 poslovnih subjekata, a neki od najistaknutijih članova su Pavo Zubak iz Zubak grupe, Marko Pipunić iz osječkog Žita, Tomislav Antunović vlasnik Hotel Antunović te Stipo Matić iz tvrtke M-San. Kako je napomenuto na proslavi obljetnice, svi članovi Kluba poduzetnika Prsten ukupno čine oko sedam posto BDP-a Hrvatske te zapošljavaju oko 35.000 osoba.

Obljetnica osnutka i djelovanja održala se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović premda se ona tamo nije pojavila, a supokrovitelj je bio predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović. On je okupljenima poručio kako je nastojanje Hrvatskog narodnog sabora, gotovo svih bosanskohercegovačkih stranaka sa hrvatskim predznakom, tražiti izmjene izbornog zakona u BiH kako Hrvati postali konstitutivan i ravnopravan narod u toj susjednoj državi.

- Hrvati su i jedini u BiH koji se zalažu za ulazak u Europsku uniju i NATO, stoga ćemo zatražiti i međunarodnu potporu - rekao je Čović.

Na jubilarnoj proslavi Prstena, bili su i predstavnici Vlade i Sabora, ministar Mirando Mrsić te predsjednik Sabora Josip Leko. Osim njih, na obljetnici je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je naglasio kako nije član Prstena, ali bi bio počašćen da jest.

- Možda je vrijeme da Prsten postane bosanskohercegovačka zajednica - rekao je s govornice Bandić aludirajući kako Hercegovci nisu dijelom Prstena.

Među ostalim gostima bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić, Josip Jerković potpredsjednik Republike Srpske, saborski zastupnici Ivo Jelušić, Miroslav Tuđman i Milijan Brkić, te poduzetnici Zvonimir Biljecki i Zvjezdan Stanić, kao i profesor Darko Tipurić.

19. travanj 2024 04:31