Hrvatska
StoryEditor

Croatia Airlines i HŽ najzanimljivije Indonežanima

31. Kolovoz 2013.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić se tijekom službenog posjeta Indoneziji sastao sa zamjenikom ministra prometa te zemlje Bambang Susantonom s kojim je razgovarao o mogućnostima otvaranja poslovnih suradnji tvrtki iz resora prometa dviju zemalja.

-Na sastanku je potvrđen interes indonezijskih kompanija, poput kompanije Garude koja je iskazala interes za poslovnom suradnjom s Croatia Airlinesom, te tvrtke Indonezijske željeznice PT KAI koja je iskazala interes za strateškim partnerstvom i poslovnom suradnjom s tvrtkama hrvatskih željeznica na području željezničke infrastrukture i vozila- navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva.

Pritom se prenosi da je zamjenik ministra naglasio kako su Indoneziji ulaganja u razvoj međugradske željeznice i u proizvodnju vlakova prioritet te kako postoji prostor za suradnju kako sa srodnim hrvatskim tvrtkama, tako i u razmjeni znanja i iskustava na razini ministarstva.

Ministar Hajdaš Dončić je indonežanskim kolegama predstavio tvrtku Hrvatske autoceste i njene mogućnosti za poslovnom suradnjom s Indonezijom, budući HAC okuplja vrstan i stručan tim projektanata i građevinara te raspolaže vrijednim znanjima i iskustvom u gradnji autocesta, a Indonezija ima potreba za angažiranjem takvih kompanija.

Razgovaralo se i o mogućnosti suradnje dviju država u području zračnog prometa. Indonezija je, naime, nedavno osnovala svoju tvrtku za kontrolu zračne plovidbe, a u Ministarstvu prometa hrvatskom su ministru napomenuli kako valja otvoriti mogućnosti da tvrtka Hrvatska kontrola zračne plovidbe sudjeluje u izobrazbi kadrova, navodi se u priopćenju.

U Ministarstvu prometa Indonezije potpisan je i sporazum o suradnji u izobrazbi te priznavanju i certificiranju pomoraca, a temeljem kojeg će se priznavati diplome hrvatskih pomoraca angažiranima na brodovima u Indoneziji, kako bi mogli nastaviti raditi, odnosno, na njima se zapošljavati.

Trenutno se radi o 50-tak pomoraca, ali i o svima onima koji se odluče raditi na brodovima koji plove pod indonežanskom zastavom. Otvorena je tako mogućnost našim pomorcima da se bez zapreka zapošljavaju i na japanskim brodovima koji nerijetko plove upravo pod indonežanskom zastavom, i za što im je potrebno nostrifikacija diplome od strane Indonezije, što je današnjim potpisom na međudržavni sporazum i omogućeno, zaključuje se u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

26. travanj 2024 22:03