Hrvatska
StoryEditor

CROMA: Buduća Vlada mora promijeniti smjer padanja i propadanja u rast i razvoj

05. Studeni 2015.

Hrvatska udruga menadžera i poduzetnika CROMA sa svoga je kongresa u četvrtak poručila budućoj vladi da promijeni smjer padanja i propadanja hrvatskog gospodarstva i društva u dugoročni rast i razvoj.

Kongres CROMA-e je osim članova te udruge okupio predstavnike nekoliko političkih stranaka (Bandić Milan 365, Most, Naprijed Hrvatska i ORaH) koji su iznijeli viđenja i ideje za rast i razvoj Hrvatske, ali ne i predstavnike SDP-ove i HDZ-ove koalicije koje su se ispričale, kako je kazao predsjednik CROMA-e Vladimir Ferdelji, velikim obvezama zbog kojih nemaju nikoga kompetentnog poslati na CROMA-in skup.

Kako ih onda imaju kada treba imenovati direktore javnih tvrtki i načelnike raznih odjela?", pita se Ferdelji.

Dodaje kako se nada da će u budućoj vlasti biti dovoljno pameti za konačnu provedbu reformi i promjena. Iznoseći dijelove CROMA-inog masterplana za revitalizaciju hrvatskog gospodarstva 2012.-2016., Ferdelji je ocijenio da se do sada iz toga plana ostvarilo tek nešto malo, poput smanjivanja nekih parafiskalnih nameta i djelomice rješavanja nelikvidnost.

- Naše gospodarsko i drugo propadanje temelji se na pogrešnoj doktrini i potrebna je kompletna promjena monetarne i fiskalne politike, učinkovitija javna uprava i poduzeća u koja će se zapošljavati najbolji, a ne poznati i poslušni, kao i razvoj proizvodnje, teritorijalni preustroj s manje zaposlenih, dugoročna energetska politika te možda i najprije - učinkovitije zakonodavstvo i pravosuđe, rekao je Ferdelji.

Na skupu je podatke za 2014. o stanju i strukturi hrvatskog gospodarstva iznijela predsjednica Uprave Fine Anđelka Bruneta kazavši da je te godine u Hrvatskoj poslovalo 198 tisuća poduzetnika koji su ostvarili ukupno 671,6 milijardi kuna prihoda i zapošljavali 1,2 milijuna ljudi. S gubitkom je poslovalo 48 tisuća, i to najviše u poljoprivredi, građevinarstvu i prometu, koje je Bruneta označila najslabijim karikama hrvatskog gospodarstva.

Od predstavnika stranačkih predizbornih koalicija Slavko Kojić iz stranke Bandić Milan 365 izdvojio je poreznu politiku, pravnu (ne)sigurnost, inspekcijske nadzore i "ludu" birokraciju kao najveće probleme, dodavši da bi u novoj vlasti trebalo biti manje ministarstava i agencija. Ivan Lovrinović iz Mosta upozava da Hrvatskoj treba monetarna reforma s vraćanjem suvereniteta monetarnog sustava s deeurizacijom ili kunizacijom, čime bi se izbjegle štete s frankom.

- Potrebna nam je zapravo potpuna rekonstrukcija države i društva, posebno u segmentu kreiranja nove poslovne etike i odnosa radnika, sindikata i poslodavaca, jer je totalno nemoguće da za sve manje radnika brine čak 314 sindikata i da imamo 40-ak različitih udruga poslodavaca, kaže on. 

Dok se takvi omjeri ne promijene i ne uvede nova poslovna etika ništa neće biti moguće, pa ni ekonomski napredak, poručuje Lovrinović.

24. travanj 2024 01:49