Hrvatska
StoryEditor

Čudna kretanja cijena na domaćem tržištu mesa, cijena odojka najskuplja u pet godina

30. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Čini se kako se na domaćem tržištu mesa događaju neobična kretanja - cijena odojka gotovo se izjednačila s cijenom janjetine, a za kunu do dvije je u prosjeku jeftinija od puretine.

Dok su se prijašnjih godina u ovo vrijeme odojci mogli naći i po 27 kuna za kilogram, a najviša cijena je rijetko prelazila 30 kuna, ove godine koštaju u prosjeku 34 kune u trgovačkim lancima, a na tržnicama su i do 40 kuna, piše Jutarnji list. Razlog visoke cijene nije novogodišnja noć, jer su cijene i u srpnju bile slične.

Stipan Bilić, stručnjak za prehrambenu industriju, kaže kako bi takva kretanja cijena bila razumljiva da je cijena kukuruza na burzama skočila kao prethodnih godina, no ove godine dogodilo se upravo suprotno.

Istovremeno, janjetina nikada nije bila jeftinija, a u većini trgovačkih centara se može naći već za 48 kuna! Slično je i s domaćom puretinom koja je probila rekord u jeftinoći.

- Visoka cijena odojka znači jednostavno da ga nema dovoljno u odnosu na potražnju, a to se događa u ciklusima svakih tri do pet godina. Zato, ako se poklopi da je ciklus proizvodnje u Europi ili svijetu slabiji, a potražnja ista ili veća, onda i cijena raste - kaže Bilić koj ističe kako je proizvodnja odojaka kod nas vrlo mala, te ih većinom ih uvozimo iz Nizozemske, Danske i Belgije.

20. travanj 2024 08:52