Hrvatska
StoryEditor

Cvrtila: Ne možemo biti zadovoljni kako se nadziru tajne službe

05. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Na sveučilištu VERN održana je panel diskusija s temom "Privatnost građana ili nacionalna sigurnost – jedno, drugo ili oboje?" na kojoj su sudjelovali dekan Vlatko Cvrtila, Žarko Puhovski, Marko Rakar i Višeslav Raos.

Prvo javno predstavljanje dekana VERN-a Vlatka Cvrtile bilo je na ‘njegovom domaćem terenu‘ jer se razgovaralo o nacionalnoj sigurnosti. Aktualna tema u vrijeme afera kao što su slučaj Snowden i WikiLeaks postavlja pitanje što je važnije - nacionalna sigurnost ili privatnost građana.

U uvodnom govoru Cvrtila je istaknuo da Snowden nije ni prvi ni zadnji koji će iznjeti takve podatke, ali da je privatnost građana zasigurno ugrožena.- Ako je privatnost ugrožena, onda su automatski i ugrožene i njihove slobode. To dovodi do smanjenja demokracije. Zbog tehnologije se mijenja društvo i toga moramo biti svjesni. Raste sposobnost države za nacionalnu sigurnost, ali pada sloboda građa – rekao je Cvrtila.Istaknuo je da država mora brinuti o nacionalnoj sigurnosti i metodama koje se nekima možda ne sviđaju. Na otvaranju panel rasprave Žarko Puhovski dao je zanimljivu tezu.

- Prišlukivanja je bilo i prije 300 godina, ali tada su se prisluškivali kraljevi i kraljice. Danas se prisluškuje obični građani. Postoje tri aspekta problema, a najbitnije je da svoju privatnost želim žrtvovati za svoju sigurnost, a ne nacionalnu – rekao je Puhovski, te je dodao da su obaviještajne agencije jako bitne, ali u Hrvatskoj u njoj nema intelektualaca već polupismenih.

Cvrtila, koji je bio i savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost našao je rupe u trenutnom nadzoru obavještajne zajednice.

- Danas je kod nas nadzor isključivo parlamentarni, a znamo kakvi su parlamenti u tranzicijskim zemljama. To nije dobro posloženo i ne možemo biti zadovoljni kako se nadziru službe. Na kraju se uvijek štite naši dečki – rekao je Cvrtila.

Iskusni bloger Marko Rakar dotaknuo se većeg problema koji je ustvari nadzor privatnih agencija kao što su trgovački lanci.

- Oni danas kroz razne loyality kartice sakupljaju informacije o nama i to koriste. Sve ostaje zapisano i po tome se slaže naš profil. I ja sa jednostavnim alatima mogu saznati dosta toga o svom sugovornku, bez mnogo muke, a pitanje je gdje su granice kontrole – istaknuo je Rakar.Na to se nadovezao Puhovski s nedavnim slučajem iz Engleske kada su dnevne novine imale svoj centar za prisluškivanje.- Nije problem što me država prisluškuje, jer tu postoji nadzorni mehanizmi, ali dok to rade privatnici njih nitko ne kotrolira. Problem je što oni daju informacije koje nama nisu potrebne kao na prijemer što je sa Severininim sinom, a one bitne o stanju zdravlja političara taje – dodao je.Dodao je da je anonimnost problem na internetu jer se može anonimno prijetiti i vrijeđati, a da se ne zna tko stoji iza toga. Otvorilo se pitanje i što je s osobnim podacima i čije su oni vlasništvo. Dok za Višeslava Raosa to nije definirano, Puhovski smatra da su ti podaci vlasništvo države, jer je i zakonom definirano da je uništavanje osobnih isprava koji ste sami platili - prekršaj.

25. travanj 2024 06:31