Hrvatska
StoryEditor

‘Da mi je današnja pamet novac iz stranačkog sefa vratila bih donatorima‘

03. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Dvoje bivših premijera i predsjednika HDZ-a susreli su se na zagrebačkom Županijskom sudu gdje Jadranka Kosor svjedoči na suđenju svom prethodniku Ivi Sanaderu i HDZ-u.

Jadranka Kosor rekla je da je sjednice predsjedništva sazivao predsjednik stranke. Na njima se često raspravljalo i o odlukama Vlade, a sve su uglavnom donosile jednoglasno. Odgovarajući na pitanje tužiteljice izjavila je kako je mislila da pjevači koji su članovi HDZ-a u kampanjama pjevaju besplatno. Također, ustvrdila je i da nije imala nikakvih saznanja o Sanaderovoj nabavi luksuznog BMW-a koji mu je po tvrdnjama tužiteljstva poklonio Robert Ježić.

Rekla je da bi s "današnjom pameću i saznanjima" ustrajala da se novac koji joj je nakon preuzimanja čela stranke ostavio bivši rizničar Mladen Barišić vrati donatorima ili uplati u državni proračun. Riječ je o dva milijuna kuna i 300 tisuća eura koje je Barišić položio u stranački sef nakon što je Kosor na čelu stranke i vlade naslijedila Sanadera. Kosor je kazala da je Barišić predajući novac rekao da se radi o donacijama te da je u porijeklo novca nije imala razloga posumnjati. 

U porijeklo novca posumnjala je tek nakon medijskih napisa o aferi Fimi media i tada je o svemu obavijestila glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a glavni tajnik Branko Bačić novac je predao DORH-u. Odgovarajući na pitanje Sanaderova odvjetnika Čede Prodanovića, Kosor je rekla kako nije znala za nelegalno financiranje stranke. Uz HDZ kao prvu političku stranku optuženu za korupciju, njenog bivšeg predsjednika Sanadera i glavnog rizničara Barišića USKOK u aferi Fimi media tereti Sanaderova glasnogovornika Ratka Mačeka, bivšu stranačku blagajnicu Branku Pavošević te Nevenku Jurak, vlasnicu agencije po kojoj je slučaj dobio ime.

Optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna, kojima su uglavnom punili stranački "crni fond", priznali su svi osim Sanadera i Mačeka. Obrana HDZ-a, pak, tvrdi da je "crni fond" nastao bez znanja stranačkih tijela. To je potvrdio i jedan od ključnih USKOK-ovih svjedoka iz HDZ-a, bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak, rekavši da su svi u stranci bili podređeni Sanaderu.

25. travanj 2024 03:30