Hrvatska
StoryEditor

‘Da sam ja na mjestu Nadana Vidoševića više ne bih bio predsjednik HGK‘

22. Listopad 2013.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ponovio je danas kako dobrovoljno članstvo u obrtničkoj i gospodarskoj komori nema alternativu, kako je odgovornost za aktualnu situaciju u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) na vodstvu Komore te kako on da je na mjestu Nadana Vidoševića više ne bi bio predsjednik HGK.

Odgovarajući na novinarska pitanja Maras, koji je sudjelovao na konferenciji o poduzetništvu u organizaciji Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe, kazao je kako ne odustaje od toga da dobrovoljno članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) i Hrvatskoj gospodarskoj komori nema alternative.

 - Vidim da je i kolegica Vesna Pusić to isto rekla u subotu, znači da se u tome slažemo i pustimo sad da još u određenim razgovorima unutar koalicije dođemo do najboljeg rješenja koje će onda biti prezentirano na Vladi i kasnije ići u Sabor - istaknuo je Maras.

Osvrnuvši se na aferu oko izvlačenja novca iz HGK kazao je kako je to ‘što se desilo i što se dešava u HGK proteklih godina jedna sramota i nešto što je nedopustivo, da se novac poduzetnika izvlači na taj način‘.

 - Danas vidimo da se priča odvija, da ima svačega tamo, da se ljudi vozikaju službenim autima, da tamo nema nikakve sustavne interne kontrole i to me još više uvjerava u stavu da treba pustiti da njihovo poslovanje kontroliraju oni koji ih plaćaju - istaknuo je Maras.

Uvjeren je da će, ukoliko se uvede dobrovoljno članstvo, sustav kontrole biti puno učinkovitiji.

Reforma HGK mora doći na red, poručio je Maras napominjući kako je uvjeren da se u HUP-u takve stvari ne mogu desiti, jer oni koji ih plaćaju imaju nadzor, imaju sustav kontrole.

Maras je kazao i kako ga žalosti što nema nikakve reakcije iz HGK, a i danas se u novinama vrte priče da se koriste komorski resursi u privatne svrhe.

 - Ali nema nikakve reakcije iz HGK i to je ono što me žalosti. Žalosti me da nema odgovornosti, da se na to sve odmahuje rukom, da na upite medija nema nikakvih odgovora. Komora se zatvorila u sebe, pokušava ove dane prebroditi kao da će ti problemi nestati sami od sebe. Neće. Tu je sad nešto što se po meni mora redefinirati, reorganizirati, repozicionirati prema poduzetnicima, nikakva šutnja prema medijima i javnosti to ne može izbjeći i otjerati odgovornost. Znači odgovornost je na vodstvu HGK i ja očekujem da se ta odgovornost materijalizira. Da sam ja na mjestu Nadana Vidoševića više ne bih bio predsjednik HGK -poručio je Maras.

20. travanj 2024 00:59