Hrvatska
StoryEditor

Da smo se dogovorili sa sindikatima, smanjenja ne bi bilo

20. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Da se u rebalans proračuna definitivno ide, i da će se smanjiti bruto plaće za tri posto za sve zaposlene u javnom sektoru što predstavlja smanjenje plaća za oko 231.000 ljudi najavio je premijer Zoran Milanović u utorak.

I dok su sindikati Milanovićevu logiku odmah nazvali ‘konobarskom’ oglasio se i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. On kaže kako je Vlada postupila prema svojim ovlastima prema kojima može uređivati spomenute koeficijente te se očekuje da će isti biti korigirani vrlo skoro te će se na taj način izbalansirati proračun za 2013. godinu. To međutim, nije vezano uz mogući rebalans, već je to već, kaže Mrsić, odavno najavljivano. Kaže kako procijenjeni iznos ušteda, nastao odricanjem od regresa, smanjenjem naknada i nagrada, prijevoza, iznosi oko 800 do 900 milijuna kuna. 

-Treba postići to da plaće dolaze na vrijeme i da se sačuvaju radna mjesta. Malo je vjerojatno da će daljnji pregovori s gradskim sindikatimma dovesti do nekih riješenja-kazao je ministar.

Najavio je i kako će učiteljima i nastavnicima biti vraćen dodatak na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto kroz granske kolektivne ugovore (GKU) za osnovne i srednje škole, ali više ne kao dodatak već kroz koeficijente. 

-Nakon što im se to vrati, nastupa smanjenje od tri posto ali unatoč smanjenju, to će kod prosvjetara rezultirati višim plaćama- tvrdi Mrsić.

Unatoč činjenici da je Vlada govorila kako je smanjenje plaća zadnja crta obrane – to se ipak dogodilo. Mrsić tvrdi, kako su za takvu situaciju krivi sindikati. 

-Da smo se sa sindikatima uspjeli dogovoriti, ovoga smanjenja ne bi bilo. Ovako smo došli do granice gdje smo mogli – ili smanjiti plaće, ili dijeliti otkaze. Odlučili smo se za ovo prvo- rekao je Mrsić nadodavši kako do kraja godine ne očekuje daljnje rezove u tom sektoru.

07. svibanj 2024 13:22