Hrvatska
StoryEditor

Dalić: Javni sektor uništava hrvatsko gospodarstvo

11. Veljača 2015.

- Reforme javnog sektora su nužne. Neka se digne hajka na mene zbog ovih riječi, no taj sektor je najveći uteg koji koči hrvatsko gospodarstvo - izjavila je saborska zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić na današnjem panelu pod nazivom ‘Državne financije u funkciji razvoja Republike Hrvatske‘ održanom u sklopu VERN‘ Foruma

Uz Dalić u raspravi su sudjelovali i ostali bivši ministri financija Republike Hrvatske Mato Crkvenac, Borislav Škegro, te aktualni ministar Boris Lalovac.

– Problem Hrvatske nije samo javni dug, već i veliki privatni dugovi, te dugovi korporacija. Instrument restrukturiranja ne postoji, i zato se ne može krenuti u zadovoljavajuće rješavanje toga problema - kazao je Lalovac, te dodao kako uspjeh cijelog gospodarstva ovisi i kreće iz mikroekonomije, odnosno iz relanog sektora.

Ministar financija iz Račanove vlade Mato Crkvenac pohvalio je Lalovca, nazvavši ga ‘mladim ministrom koji se izvrsno snalazi u izrazito teškim okolnostima‘. Za njega su najveći problemi predominantan i nepravedan PDV, te nepostojanje poreza na nasljeđivanje.

Škegro, pak,  smatra da porezni sustav nije ni blizu najveći problem te služi samo za zamagljivanje pravih problema koji su puno veći, poput prevelikog oblika nepotrebnih i nefunkcionalnih općina, kao i javni sektor gdje neproduktivni radnici crpe financije iz proračuna, a ništa ne stvaraju. Na to se dovezala Martina Dalić, koja se zalaže za financijsko nagrađivanje zaposlenika po učinku, kao i uvođenja instrumenta za kažnjavanje nerada.

-Ovaj panel je zgodna i pozitivna stvar, no ministar financija danas nema više toliko utjecaja kao što  sam ja imao u svoje vrijeme. Ovdje su trebali biti Milanović, Karamarko i slični, jer na kraju ipak oni odlučuju - zaključio je Škegro.

25. travanj 2024 17:22