Hrvatska
StoryEditor

Dalić na konferenciji OECD-a o usmjerenosti Vlade na gospodarske reforme

19. Travanj 2017.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u srijedu je u Parizu sudjelovala na konferenciji OECD-a i tom prigodom naglasila da je hrvatska Vlada u potpunosti usmjerena na gospodarske reforme, unaprjeđenje poslovne i investicijske klime, povećanje zaposlenosti te osiguranje makroekonomske stabilnosti.

>>>Dalić nakon razgovara s glavnim tajnikom OECD-a: Pristupanje je dug i zahtjevan proces

Kako je priopćeno iz Ministarstva, Dalić je na otvorenju konferencije "Fostering Investment for Competitiveness in South East Europe" održala uvodni govor u kojem je istaknula da hrvatsko gospodarstvo pokazuje pozitivne ekonomske trendove, što dokazuje i godišnji rast BDP-a od 2,9 posto.

Gospodarske reforme

Nova hrvatska Vlada u potpunosti je usmjerena na gospodarske reforme usmjerene na poticanje održivog rasta, unaprjeđenje poslovne i investicijske klime, povećanje zaposlenosti te osiguranje makroekonomske stabilnosti, naglasila je Dalić.

- Hrvatski put prema EU i NATO-u pokazuje kako je važna posvećenost zajedničkim vrijednostima i predanost provedbi reformi za sveukupni društveni i ekonomski razvoj. Svojim iskustvima u tim procesima, Hrvatska aktivno doprinosi državama jugoistočne Europe kroz aktivnu ulogu u brojnim inicijativama, projektima i programima, rekla je Dalić te dodala kako je njihova odgovornost zaštititi i poticati razvoj gospodarskog i društvenog potencijala jugoistočne Europe.

Posebno je istaknula aktivnu ulogu Hrvatske u jugoistočnoj Europi kroz brojne inicijative, projekte i programe.

- Moramo prepoznati zajedničke vrijednosti i izazove na tom području, uzimajući u obzir trenutačnu bilateralnu i multilateralnu suradnju. Hrvatska kao članica EU i lider u jugoistočnoj Europi, preuzima dodatnu odgovornost za daljnju stabilizaciju jugoistočne Europe, kao i integraciju susjednih zemalja u EU, istaknula je.

- Hrvatska kao država članica EU i moguća buduća članica OECD-a zadržat će svoju ulogu poveznice između jugoistočne Europe i EU, odnosno OECD-a, zaključila je Dalić.

Cilj OECD konferencije

Cilj ovogodišnje konferencije OECD-a je podići svijest o trendovima investicijske politike, prepoznati izazove i istražiti mogućnosti politika za poticanje investicija i konkurentnosti u jugoistočnoj Europi. Konferencija okuplja predstavnike poslovnog sektora, 35 predstavnika zemalja članica te relevantne stručnjake koji će raspravljati o reformama i inicijativama koje mogu dodatno poboljšati investicijske politike i prakse u gospodarstvima jugoistočne Europe te doprinijeti njihovu rastu, naglašavaju iz Ministarstva gospodarstva.

28. travanj 2024 13:14