Hrvatska
StoryEditor

Damir Novotny dobio nagradu ‘Gorazd Nikić‘ za ekonomskog analitičara godine

04. Veljača 2016.
Piše:
Miro Soldić

Na današnjem predstavljanu posebnog izdanja Privrednog dnevnika objavljeni su rezultati istraživanja ‘Poslovna istraživanja 2016.‘, a dodijeljena je i nagrada ‘Gorazd Nikić‘ za ekonomskog analitičara godine.

- Ovo je stvarni barometar poslovnih prilika u kojima danas živimo i radimo – kazao je glavni urednik Privrednog dnevnika Darko Buković, dodavši kako je ove godine u izboru za nagradu bilo 49 ekonomskih stručnjaka od kojih su u uži krug ušli Željko Lovrinčević, Sandra Švaljek, Damir Novotny, Mladen Vedriš i Guste Santini, a prestižnom nagradom ovjenčan je Damir Novotny.

Po primitku nagrade koju mu je uručio izaslanik predsjednice RH Marko Jurčić, Novotny se zahvalio i poručio kako smo izgubili previše vremena te da moramo napraviti radikalni zaokret i stvoriti strukture koje mogu stvarati nove vrijednosti.

- Nastavimo li ovim tempom, dogodine će naši dugovi prerasti sve barijere i stvoriti još sumorniju sliku naše stvarnosti, to moramo prekinuti odmah i sada – istaknuo je Novotny, dodavši kako ekonomisti nemaju puno razloga za smijeh, iako se naše gospodarstvo prošle godine izvuklo iz krize u mirniju luku za koju ne zna hoće li postati stagnacija.

- Postoje političari koje misle da treba dodati novac u ekonomiju, postoji oni koji misle da trebamo iskoristiti potencijale poput sunca i vode, ja pak mislim da nam trebaju ljudi koji će pokrenuti novi ciklus rasta, a oni nam odlaze. Imamo sustavne devijacije koje možemo ispraviti samo bolnim potezima – kazao je, podsjetivši na primjer Španjolske koja je stvorila nekoliko stotina tisuća radnih mjesta, a Vladi je poručio da se brinu o privatnom sektoru, ne samo o javnom.

Njegov kolega Santini je poručio kako se čini da nikako ne možemo pronaći recept da postanemo uređena srednjeeuropska država, osvrnuo se na inicijativu za gašenje HGK koju ne smatra dobrom, već se zalaže za revidiranje njene uloge prema dinamiziranju gospodarskog razvoja.

- Mislim da idemo u krivom pravcu. Svi očekuju pomake preko noći. Grijeh ćemo ispaštati koliko smo zgriješili i zbog toga treba podržati svaki pozitivan napor. Hrvatska se još uvijek nije institucionalizirala kao zemlja – zaključio je Santini.

- Gospodarstvenici su svjesni problema koji ih muče i imaju velika očekivanja od nove Vlade kojoj treba dati šansu, onih sto dana, pa onda davati konkretne ocjene. Po smjernicama koje je premijer predstavio stavljen je naglasak na gospodarstvo, a to je pitanje svih pitanja - izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović, dotaknuvši se problema stalne promjene zakona i njihovog proizvoljnog tumačenja što stvara antipoduzetničku klimu. Od Vlade očekuje da pokaže svoj smjer kroz novi proračun koji treba ići prema smanjivanju deficita i duga, što će nam dići rejting i poboljšati mogućnost financiranja te je poručio kako treba staviti naglasak na izvoz.

- Krajnje je vrijeme da se krene s ozbiljnim rezovima, to je nešto što je neminovno - naglasio je Burilović i pohvalio se smanjivanjem troškova i broja zaposlenih u Komori te najavio brojne planove za budućnost. Između ostalog, kazao je kako su ponudili državi da budu registar poduzeća čime bi rasteretili sudove.

Mladen Vedriš je istaknuo kako nam je najvažniji resurs vrijeme, a njega više nemamo.

- Sve što činimo za rast BDP-a i smanjivanje vanjskog duga mora biti pretočeno u konkretne reformske mjere. Nova izvršna vlast ima šansu popraviti stanje, imamo vjetar u leđa u vidu niskih cijena energenata, a s druge strane globalna konjuktura koja još uvijek globalno traje otvara nam nove šanse. Važno je prepoznati taj momentum i ako se reforme doista provedu, ova godina može biti prva koja će u cjelini donijeti pozitivne promjene – poručio je.

Što se tiče poslovnih očekivanja za iduću godinu, istraživanje provedeno na uzorku od 433 tvrtke (58,9 posto malih, 27,8 posto srednjih i 13,3 posto velikih) pokazalo je da su poduzetnici prošloj godini dali prosječnu ocjenu 2,43 (na ljestvici od 1 do 5), što je ujedno i najviša ocjena u zadnjih pet godina. Za ovu godinu očekuju blago poboljšanje uvjeta za investiranje (44,6 posto) i malo veći gospodarski rast (61 posto) te smatraju da će učinke krize u 2016. njihova tvrtka ‘uglavnom prevladati‘ (36,4 posto) ili barem ‘pokušati prevladati‘ (35,5 posto). Krizi se namjeravaju oduprijeti povećanjem plasmana, promjenom proizvodnog programa i reorganizacijom poslovanja, a većina ih smatra kako će im prihodi u ovoj godini biti ‘malo veći‘ (56,3 posto). Također očekuju rast izvoza (49 posto) i blago povećanje prihoda ostvarenih tim putem (45 posto). Slična je situacija i sa investicijama, velika većina kompanija će ulagati na istom nivou ili malo više nego prošle godine, a investicije planiraju u akvizicije, istraživanje i razvoj, edukaciju zaposlenika te modernizaciju.

03. svibanj 2024 02:02