Hrvatska
StoryEditor

Dan bez automobila

22. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Danom bez automobila, zahvaljujući kojem se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova pretvaraju u pješačke zone, završit će 11. Europski tjedan kretanja (mobilnosti) koji se ove godine održavao uz geslo Kretanje u pravom smjeru.

Riječ je o inicijativi EU-a kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života. Europski tjedan kretanja (European Mobility Week), obilježava se od 16. do 22. rujna.

U Zagrebu će od 8 do 20 sati za promet motornih vozila biti zatvorena središnja gradska zona u kojoj će moći voziti samo interventna vozila (hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila javnoga gradskog prijevoza i taksiji.

Održat će se tradicionalna Zagrebačka žbica - vožnja biciklima, od središta grada do Savskog nasipa. Na Zagrebačkoj žbici će, među ostalim, sudjelovati i timovi veleposlanstava Nizozemske i Danske, Europske unije u RH i Grada Zagreba.

Sudjelovanje u Europskom tjednu kretanja registriralo 2000 sudionika iz 38 država. Hrvatski gradovi aktivno sudjeluju u inicijativi od njezinih početaka 2002. i postižu zapažene rezultate. Koprivnica je za provedbu inicijative nagrađena 2007. nagradom Europski tjedan kretanja, dok je Zagreb 2008. i 2011., a Ivanić-Grad 2009. godine bio finalist izbora.

Udruga Sindikat biciklista, simbolično će na današnji dan organizirati akciju Kritična MASArykova. Žele upozoriti da u Zagrebu nedostaje prostora za pješake i bicikliste i izraziti želju da Masaryikova postane biciklističko-pješačka zona.

Igrat ćemo školicu, učiti pjevati, popravljati bicikle, svirati bubnjeve kako bismo pokazali koliko jedna ulica može biti zabavna i ugodna bez automobila, poručuje Sindikat biciklista.

Kritična MASArykova je istovremeno i akcija kojom nudimo viziju budućeg izgleda grada i akcija upozorenja da i biciklisti i pješaci nestrpljivo čekaju da se konačno pristupi rješavanju problemu manjka mjesta za njih u ovome gradu, stoji u priopćenju.

12. svibanj 2024 22:36