Korona i biznis
03. travanj 2015.

Danas počinje druga faza otpisa dugova građanima po kriteriju B

lider.media
lider.media

Provedbama mjera otpisa duga i odgoda ovrha, Vlada Republike Hrvatske zajedno s vjerovnicima, želi pružiti novi početak financijski isključenim građanima i osigurati im uvjete za izlazak iz prezaduženosti.

Danas, 3. travnja, počinje druga faza prijava za otpis dugova građanima i to prema kriteriju B, koja će trajati do 30. lipnja 2015. godine.

Kriterij B ispunjavaju fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske, čija mjesečna primanja u posljednja 3 mjeseca (koji prethode podnošenju zahtjeva) ne prelaze 2.500,00 kuna za samca odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive, nemaju u vlasništvu drugu imovinu koju bi mogli koristiti ili prodati u svrhu podmirenja duga na koji se Zahtjev za otpust/otpis duga odnosno odgodu ovrhe odnosi bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba, i nemaju oročena sredstva, ugovor o stambenoj štednji i/ili depozit u kreditnoj uniji (osim onih građana čija su navedena sredstva ovršena u cijelosti, ali su i dalje blokirani računi jer je iznos duga bio veći od iznosa raspoloživih na računima za navedene svrhe - oročena novčana sredstva, ugovor o stambenoj štednji i/ili depozit u kreditnoj uniji). U navedenih 2,500.00 odnosno 1,250.00 kuna se ne ubrajaju primici koje možete vidjeti u ovoj tablici.

Zahtjev koji građanin dostavlja centru za socijalnu skrb mora sadržavati: zahtjev za otpis duga (na propisanom obrascu) koji sam popunjava, pregled duga, dokument koji uz predočenje osobne iskaznice podiže u svakoj poslovnici Financijske agencije (FINA), potvrdu općinskog suda o vlasništvu nekretnina. Navedena dokumentacija ovlaštenom se centru može dostaviti osobno ili poštom. Centri će u roku od 15 dana od dana primitka potpune/ispravne dokumentacije utvrđivati ispunjava li građanin podnositelj Zahtjeva uvjete prema Kriteriju B.

Fizičke osobe koje su na dan 30. rujna 2014. godine obavljale slobodna zanimanja (profesionalne djelatnosti fizičkih osoba poput samostalne djelatnosti zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, stečajnih upravitelja, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika, kao i druge slične djelatnosti) ili samostalnu djelatnost obrta, neovisno o razini primanja i imovinskom stanju, ne ispunjavaju uvjete prema Kriteriju B.

Ako podnositelj Zahtjeva ispunjava uvjete prema Kriteriju B, centar za socijalnu skrb će to potvrditi potpisom i žigom na odgovarajućem mjestu u obrascu Zahtjeva te o tome obavijestiti podnositelja Zahtjeva odnosno dostaviti mu potvrđenu dokumentaciju na način na koji je podnositelj to naznačio u obrascu Zahtjeva. Građanin se zatim, s potvrđenom dokumentacijom, obraća svojim vjerovnicima, naznačenima na Pregledu duga.

Na poveznici možete pogledati detaljne korake kako građani mogu predati Zahtjev po kriteriju B.