Hrvatska
StoryEditor

Danas trenutak istine: Je li industrija ojačala drugi mjesec zaredom?

28. Ožujak 2014.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u veljači, a većina makroekonomista očekuju nastavak njezina rasta drugi mjesec zaredom, premda sporiji nego mjesec dana prije.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u veljači industrijska proizvodnja porasla za 0,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom njih troje očekuju rast do najviše 2 posto, jedan stagnaciju, a jedan pad od 0,3 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to drugi mjesec zaredom kako industrija jača. U siječnju je proizvodnja porasla za 2,2 posto na godišnjoj razini, dok je po skoku od 5,4 posto na mjesečnoj razini hrvatska industrija prednjačila u Europskoj uniji.

Međutim, makroekonomisti podsjećaju da se sličan scenarij odvijao i prošle godine. U prva tri lanjska mjeseca industrijska je proizvodnja porasla, no potom je u idućih devet mjeseci neprestano padala, pa je lani ukupno oslabila za 2 posto na godišnjoj razini.

„Očekivano smanjenje kupovne moći građana u ovoj godini te posljedično slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća, uz slabiju inozemnu potražnju, ograničavajući su čimbenici oporavka industrijske proizvodnje. Ipak, a obzirom na učinak baznog razdoblja, odnosno bitno smanjenu industrijsku proizvodnju prethodnih godina, očekujemo njezinu stabilizaciju“, navodi jedan od makroekonomista.

19. travanj 2024 10:24