Aktualno Hrvatska

Danas u Hrvatskoj

Danas u Hrvatskoj
Lider/Hina

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 10. srpnja.

ZAGREB – Hrvatski sabor ulazi u posljednji tjedan zasjedanja prije dvomjesečne ljetne stanke u kojemu će raspraviti još 15-ak točaka, a rad zaključiti u petak, glasovanjem o raspravljenim zakonima i kadrovskim rješenjima. Sjednicu zastupnici nastavljaju raspravom o imenovanju Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija koje ne postoji od konca 2015., kada je tadašnjem sastavu istekao mandat i o još šest zakona, među kojima su i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Izmjene tog Zakona nužne su zbog provođenja odluke Ustavnog suda iz siječnja ove godine. Sud je, naime, ukinuo tri članka tog zakona: da središnja ustrojstvena jedinica Zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) provjerava sve činjenice koje utječu na određivanje prava na mirovinsko osiguranje, da se u nadzoru nad osobom koja je dobila rješenje o invaliditetu, može tu osobu u svakom trenutku pozvati na kontrolni liječnički pregled te da se, ako se korisnik invalidnine, bez opravdanog razloga, ne odazove na kontrolni pregled, može obustaviti invalidska mirovina ili invalidski dodatak (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

HRVATSKA KOSTAJNICA – Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar sastat će se s gradonačelnikom Hrvatske Kostajnice Daliborom Bišćanom i razgovarati s obiteljima čije su kuće srušene ili oštećene zbog klizanja tla 13. ožujka ove godine. Ministar Štromar uručit će gradonačelniku Odluku o sufinanciranju projekta sanacije klizišta te Odluku o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini. Izjave za medije predviđene su oko 12, 30 sati (12 sati, Trg Nikole Šubića Zrinskog 1, Grad Hrvatska Kostajnica).

SPLIT/DIVULJE – U hotelu Park, u organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko, održat će se konferencija “Mehanizam Unije za civilnu zaštitu – Zaštita u službi građana”, čiji je cilj okupiti sve relevantne aktere s područja civilne zaštite kako bi se raspravljalo o novom, unaprijeđenom Mehanizmu Unije, uspostavi mehanizma rescEU, kao i o postignućima lokalnih organizacija civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. U sklopu konferencije održat će se paneli “Šumski požari u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2017. godini” i “Lokalne organizacije civilne zaštite u Hrvatskoj – Potpora Mehanizma civilne zaštite Unije u trećim zemljama”. Konferenciji će nazočiti povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides, ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, koji će se sastati u 11 sati, a nakon sastanka predviđene su izjave. Poslije konferencije Christos Stylianides će posjetiti Vatrogasno operativno zapovjedništvo u Divuljama, gdje će biti upriličen prikaz opreme i tehnike žurnih službi (DVIP, HGSS, HCK, PU). Izjave za medije predviđene su 15,20 sati.

DUBROVNIK – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dubrovački gradonačelnik Mato Franković potpisat će u Dubrovniku Ugovor o kapitalnoj pomoći od 600 tisuća kuna za sanaciju i adaptaciju zgrade policijske postaje Dubrovnik i Sporazum o subvencioniranju troškova najamnine za policijske službenike Policijske postaje Dubrovnik te Postaje prometne policije Dubrovnik koji nemaju trajno riješeno stambeno pitanje (16 sati, u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika, Pred Dvorom 1). Sredstvima donacije Grada Dubrovnika, temeljem Ugovora o kapitalnoj pomoći, omogućit će se uređenje prizemlja zgrade PU dubrovačko-neretvanske u površini od oko 230 četvornih metara za potrebe PP Dubrovnik. Kroz Sporazum o subvencioniranju troškova najamnine, Grad Dubrovnik će u 2019. godini dijelu policijskih službenika koji su raspoređeni u PP Dubrovnik i Postaju prometne policije Dubrovnik, a nemaju trajno riješeno stambeno pitanje, subvencionirati trošak stanovanja do 2000 kuna.

ZAGREB – U sklopu manifestacije ‘Tesla&friends uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle održat će se i dodjela godišnje nagrade “Nikola Tesla – Genij za budućnost”. U okviru svečanog programa održat će se dva kratka okrugla stola “Inspirirani Teslom” o ulozi znanosti i gospodarstva u zaštiti okoliša (19 sati, Smaragdna dvorana, Hotel Esplanada, Mihanovićeva ulica).

ZAGREB – Na konferenciji za medije bit će predstavljen program Weekend Media Festivala, regionalnog festivala komunikacijske industrije koji će se održati od 20. do 23. rujna u Rovinju. Na konferenciji će biti direktor Festivala Tomo Ricov, direktor programa Festivala Nikola Vrdoljak, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe Predrag Grubić, kreativni direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić OM Davor Bruketa i autor popularnih romana ‘Črna mati zemla’ i ‘Ciganin, ali najljepši’ Kristian Novak (11 sati, kavana Johann Franck, Trg bana Josipa Jelačića 9).

Komentari