Aktualno Hrvatska

Danas u Hrvatskoj

Danas u Hrvatskoj
Lider/Hina

Najavljujemo najvažnije događaje u zemlji za petak, 14. rujna.

PLOČE – Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na svečanom otvorenju i imenovanju vojarne “116. Brigade Hrvatske vojske”, te postrojavanju satnije mornaričko-desantnoga pješaštva (9 sati, Vojarna 116. brigade HV). Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice Republike.

PLOČE – Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će središnjoj svečanosti obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice (11:30 sati, Putnička obala). Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice Republike.

ZAGREB – Ceremonija proglašenja Pravednika među narodima. Medalju će primiti članovi obitelji Šragalj iz Vrbovskoga za svoje roditelje, pokojne Antuna i Katarinu Šragalj koji su, izuzetno hrabro i uz veliki rizik za živote svoje obitelji i svoje vlastite, spasili židovsku djevojčicu Leu Gostl (kasnije se zvala Lea Ukrainčik) i godinama je bila ravnateljica Umjetničkoga paviljona u Zagrebu. Medalja i certifikat Pravednika među narodima najviše su priznanje koje Država Izrael dodjeljuje osobama koje su za vrijeme Drugoga svjetskog rata spašavale Židove riskirajući pritom svoje živote (12 sati, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5).

ZAGREB – Konferencija o tome kako poboljšati gospodarenje otpad (10 sati, hotelu Westin, Kršnjavoga 1). Izjave za medije bit će u 10:45 sati. Sudjeluju predstavnici tvrtki čistoće iz Rijeke, Zagreba, Osijeka, Zadra i drugih gradova, te predstavnici Europskoga parlamenta, Hrvatskoga sabora, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva regionalnog razvoja, Hrvatske gospodarske komore (HGK) i drugi.

ZAGREB – Okrugli stol “Spajanje obitelji – izazov u praksi” koju organizira Isusovačka služba za izbjeglice (11 sati, Multimedijalni istitut MaMa, Preradovićeva 18). Okrugli stol je o temi spajanja obitelji osoba koje su dobile međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, na kojemu ćemo predstaviti svoju dosadašnju uspješnu praksu spajanja izbjegličkih obitelji, ali i sve izazove s kojima se susrećemo.

ZAGREB – Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) predstavit će projekt STEM revolucija u zajednici i održati pokaznu radionicu digitalne pismenosti (11 sati, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17). Na konferenciji će biti predstavljen projekt, prezentirane pokazne tehnologije projekta, te održana prva radionica za djecu u novo otvorenom STEM centru, koji će biti otvoren za novinare. Projekt STEM revolucija u zajednici bavi se rješavanjem problema nedovoljne suradnje između organizacija civilnog društva (OCD) i visokoškolskih ustanova pri uključivanju studenata u rješavanje problema u zajednici kroz promicanje modela društveno korisnog učenja (DKU)

ZAGREB – Konferencija na kojoj će biti predstavljen projekt i aktivnosti ovogodišnje Europske noći istraživača, a otvorit će ju ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak (12 sati, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38,  Multimedijalna dvorana prizemlje).

OPĆINA VAGANAC – Ceremonija posljednjeg ispraćaja i ukopa posmrtnih ostataka 53 žrtve Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koja će se održati na mjesnom groblju Vaganac, Općina Plitvička Jezera, u Ličko-senjskoj županiji, s početkom u 9 sati.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram

 


 

Komentari