Aktualno Hrvatska

Danas u Hrvatskoj

Zagreb
Lider/Hina

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za petak, 9. studenoga.

ZAGREB – Sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnome redu sjednice bit će prijedlog Državnoga proračuna za 2019. koji je baziran na projekciji gospodarskog rasta od 2,9 posto te tehnički rebalans proračuna za ovu godinu. Pred ministrima će se naći i konačni prijedlozi devet poreznih zakona među kojima  i Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivoga povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020. (11 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

ILOK – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana i 25. obljetnice osnutka Vukovarsko-srijemske županije. Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice Republike (11,30 sati, Ladanjsko imanje “Principovac”, Principovac 1a).

ZAGREB – 27. sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Na dnevnome redu sjednice bit će, među ostalim, donošenje odluke o predmetu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, zamjenika župana Požeško-slavonske županije Željka Jakopovića, donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u postupku Ivana Kovačića, zastupnika u Hrvatskome saboru do 5. prosinca prošle godine, te davanje mišljenja u predmetu na zahtjev dužnosnika Pere Damjanovića, općinskoga načelnika Općine Plaški (10 sati, prostorije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ulica kneza Mutimira 5/I.)

ZAGREB – Antifašistička liga zajedno sa Židovskom općinom Zagreb (ŽOZ) organizira skup sjećanja na Kristalnu noć, pogrom nad Židovima u Njemačkoj i Austriji koji se dogodio prije 80 godina. Skup će se održati na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Prigodni program vodit će glumica Anja Matković i glumac Vilim Matula, a održat će se unutar Meštrovićeva paviljona (Klub HDLU- a) a nakon toga bit će prikazan dokumentarni film “Zaboravljeni” / “The Forgotten Ones” izraelske redateljice Nitze Gonen. Film će biti titlovan na hrvatskome i engleskome jeziku. (18,30 sati, Trg žrtava fašizma).

ZAGREB – Konferencija za medije Gradske organizacije GLAS-a Grada Zagreba Na konferenciji za medije o temi gospodarenja otpadom u Zagrebu i mogućnostima korištenja EU fondova govorit će Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a i predsjednica Kluba zastupnika GLAS-HSU u Gradskoj Skupštini Grada Zagreba, Igor Kolman, predsjednik Gradske organizacije GLAS-a Grada Zagreba i Sonja König, zastupnica GLAS-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba (11,30 sati, prostorije Građansko-liberalnoga saveza, Pasarićeva12).

ZAGREB – Hrvatska zastupnica u Europskome parlamentu Marijana Petir sudjelovat će na međunarodnoj konferenciji “Kultura (ne)radne nedjelje” koju organizira Hrvatski savez za nedjelju uz potporu Zaklade Konrad Adenauer. Na konferenciji će sudjelovati i predstavnici Ministarstva gospodarstva i  Ministarstva rada, Europskoga saveza za nedjelju, Austrijskoga saveza za slobodnu nedjelju, Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, HUP-a, HOK-a, HGK-a te trgovačkih lanaca. Zastupnica Petir održat će izlaganje o temi  “EU-legislativa i tendencije u reguliranju ravnoteže između poslovnoga i privatnoga života”. Za Petir je pitanje osiguranja slobodne nedjelje za sve zaposlene, posebice za zaposlene u trgovini, izuzetno važno, a na njezin je poticaj Republika Hrvatska do sada dva puta mijenjala Zakon o trgovini, ali je Ustavni sud oba puta ukinuo zabranu zbog prigovora trgovačkih lanaca (11 sati, Hrvatsko katoličko sveučilište, Ilica 242).

ZAGREB – Drugi dan konferencije Hrvatskoga društva za istraživanje raka na kojoj više od stotinu vodećih svjetskih stručnjaka iz različitih područja u istraživanju raka razmjenjuju iskustva o najnovijim rezultatima svojih istraživanja, a te rezultate predstavljaju i eminentni  znanstvenici profesori Anton Berns, Ivan Đikić i Joseph Schlessinger. Tema ovogodišnje konferencije, pete u nizu je  “Primjena znanosti u medicini: ciljevi i terapije”. Znanstvenicima diljem svijeta u fokusu su borba protiv raka, pravovremena dijagnostika i inovativna, personalizirana terapija. Organizator konferencije preporučuje novinarima da na konferenciju dođu u 12,30 sati ikada će im za izjave za medije biti na raspolaganju  prof. dr. sc. Ivan Đikić s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, prof. dr. sc.  Anton Berns sa Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj te prof. dr. sc. Joseph Schlessinger s američkoga Sveučilišta Yale (12,30 sati, Hotel International, Miramarska 24).

ZAGREB – Prva sjednica Nacionalnog inovacijskog vijeća (NIV), osnovanog u srpnju ove godine radi koordinacije provedbe Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine na najvišoj razini upravljanja, a omogućuje donošenje obvezujućih odluka vezano uz provedbu te Strategije. NIV-om zajednički supredsjedaju ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Izjave za medije bit će uoči početka sjednice (8,00 sati, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ulica grada Vukovara 78).

Komentari