Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

31. Ožujak 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za petak, 31. ožujka:

PLITVIČKA JEZERA - Na Plitvicama će se, uz nazočnost državnoga vrha, svečano obilježiti 26. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, hrvatskog redarstvenika koji je život izgubio 31. ožujka 1991. godine kao prva žrtva Domovinskog rata. Vijence kod spomen obilježja će položiti i obratiti se nazočnima sudionik akcije Stjepan Cifrek, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov, te drugi dužnosnici. Molitvu će predvoditi vojni ordinarij Jure Bogdan (11 sati). Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1, koja je spajala sjever i jug zemlje. U akciji, izvedenoj u dva dijela, sudjelovala je Jedinica za posebne namjene Rakitje i Antiteroristička jedinica Lučko, koja je kao prethodnica zauzela Koranski most i osigurala ulazak policijskih snaga u Nacionalni park. U ranim jutarnjim satima jake snage MUP-a krenule su glavnom prometnicom prema Hotelu Jezero, no, kolonu vozila hrvatske policije iz zasjede su napali pobunjenici. Sukob je trajao nekoliko sati, a otpor neprijatelja, dubok snijeg i gusta magla otežavali su proboj policajaca. Pri kraju akcije poginuo je 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene Rakitje, a devet policajaca je ranjeno. Pobunjenici su zapucali na Jovića iz pošte. Iako je nosio pancirku, metak ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Preminuo je prije dolaska u bolnicu. Josip Jović prva je žrtva Domovinskog rata i prvi poginuli redarstvenik koji je dao život u borbi za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske. Taj događaj u novijoj hrvatskoj povijesti ostao je zabilježen kao „Krvavi Uskrs 1991“.

ZAGREB - Sjednica Vlade (15 sati, Banski dvori).  Na sjednici bi se, kako je u četvrtak na Malti izjavio premijer Andrej Plenković, mogao naći i prijedlog zakona o sistemski važnim tvrtkama, nazvan u javnosti "lex Agrokor". "Radimo sistemski zakon koji će zaštititi interese hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava, a svi resori daju svoje zadnje opaske kako bi taj zakon na Vladi sutra mogli usvojiti", rekao je Plenković. Kako se doznaje iz Mosta, nacrt toga zakonskog prijedloga poslao bi se u hitnu saborsku proceduru. Na dnevnom redu je, među ostalim, prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora, prijedlog dopune Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji. Vlada će, uz ostalo, raspravljati i o osnivanju Savjeta za sprječavanje korupcije.

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavit će rad raspravom o proglašenju 16. svibnja Nacionalnim danom osoba s intelektualnim teškoćama kojim se želi podignuti svijest javnosti o toj društvenoj skupini. Po podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj su registrirane 24.662 osobe s intelektualnim teškoćama, što je šest osoba na 1000 stanovnika. Osobe s intelektualnim teškoćama čine pet posto u ukupnom broju osoba s invaliditetom (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa i Hrvatsko novinarsko društvo organiziraju okrugli stol "Mediji i pravosuđe". Uvodno će govoriti državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin, a potom će o temi "Pitanje transparentnosti pravosuđa i pravosudnih tijela te izloženosti medijskoj kritici" govoriti ministar pravosuđa Ante Šprlje i predsjednik HND-a Saša Leković, te stručnjaci iz toga područja. Moderator će biti Marinko Jurasić, komentator Večernjeg lista i član Novinarskog vijeća časti HND-a (od 10 do 13 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić, saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac te član inicijalnog Središnjeg savjeta SDP-a za obrazovanje Neven Budak predstavit će javnosti model obrazovne reforme na lokalnoj razini ( 11.30 sati, središnjica SDP-a, Trg Drage Iblera 9).

ZAGREB - Aplikaciju e-Oglasna ploča predstavit će ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, te ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek. Događaju će uz predstavnike drugih ministarstava prisustvovati i predstavnici tvrtki koje su obveznici dostavljanja obavijesti u aplikaciju e-Oglasna ploča. Ta aplikacija omogućuje objavljivanje i pristup informacijama o tekućim i planiranim infrastrukturnim građevinskim radovima. Aplikacija, kako istiu u Minsitarstvu graditeljstva, na jednostavan i pristupačan način mrežnim operatorima omogućuje kreiranje, unos i dostavu obavijesti, te objavljivanje i pregled zaprimljenih obavijesti o tekućim ili planiranim građevinskim radovima (13 sati, velika dvorana Državne geodetske uprave, Gruška 20).

ZAGREB - U organizaciji Udruge za autizam Zagreb svečano će se obilježiti 10. svjetski dan svjesnosti o autizmu, čija je ovogodišnja tema “Rušimo zajedno barijere autizma-izgradimo pristupačno društvo!” U programu koji će se od 10 do 16 sati odvijati na Trgu bana Jelačića, sudjelovat će i gradonačelnik Milan Bandić.

ZADAR - Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić posjetit će Pomorsku školu u Zadru, a nakon toga će nazočiti sjednici Rektorskoga zbora (9 sati, Sveučilište u Zadru).

 

18. travanj 2024 06:36